latinica  ћирилица
12/05/2024 |  09:27 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Требиње: Одржан концерт "Радуј се, Василије Свети, похвало рода нашега"

Црквени хорови "Свети Василије Тврдошки и Острошки" из Требиња и "Свети апостол и јеванђелиста Марко" из Подгорице су пред требињском публиком одржали концерт под називом "Радуј се, Василије Свети, похвало рода нашега".
Требиње - концерт "Радуј се, Василије Свети, похвало рода нашега" - Фото: СРНА
Требиње - концерт "Радуј се, Василије Свети, похвало рода нашега"Фото: СРНА

Концерт је одржан синоћ у оквиру манифестације "Дани Светог Василија".

Требињски Црквени хор наступио је под диригентским вођством магистра Јоване Марић, а чланови оба хора носили су одличје Црквеног хора "Свети Василије Тврдошки и Острошки", које је настало поводом 130 година од његовог оснивања.

Члан требињског хора и вјероучитељ Ивана Хрњез изјавила је да је на одличју уписан знак крста којег праве двије цијеле ноте.

- Сам крст је уписан у цјелокупну историју хора, од 1892. године до данас. Хор је пролазио кроз тешка времена, као и српски народ у цјелини, тако да су чланови хора кроз богату традицију прослављали крст Господњи појањем, првенствено литургијским, онда и концертним извођењима, а често су и страдали за крст бранећи га - истакла је Хрњез.

Подгорички хор представио се појањем под умјетничким вођством Људмиле Радовић, магистра хорске музике.

Радовићева је напоменула да је овај хор основан 1992. године и да је први у Црној Гори који је почео са радом по благослову блаженопочившег митрополита Амфилохија.

На крају концерта оба црквена хора наступила су уз инструменталну пратњу оркестра Музичке школе Требиње.