latinica  ћирилица
12/05/2024 |  10:48 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Ђурић: Осветничке побуде политичке елите у Сарајеву за доношење резолуције о Сребреници

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да политичке елите у Сарајеву немају хумане него осветничке побуде за доношење резолуције о Сребреници, указујући на то да је јасно да она не доприноси ни помирењу, ни стабилности региона.
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Ђурић је нагласио да Република Српска има подршку Србије, не само зато што је то ствар националне солидарности, већ и зато што је то међународна обавеза Београда, истичући да ће Србија "радити на томе" да се не остваре мрачни сценарији који предвиђају укидање Српске.

Он је напоменуо да постоје пројекције о томе како би гласање пред Генералном скупштином УН могло да изгледа, те да је сигурно да оно неће бити ни близу онога чему су се спонзори резолуције надали.

Ђурић је рекао да су бројни аргументи против оваквог неодговорног третирања људског страдања у једном ратном сукобу, прије свега зато што је јасно да иза тога не стоје искрене и племените побуде, што је многима очигледно.

- Из политичких кругова у Сарајеву већ нам се прети некаквим новим тужбама, и то само потврђује да њима није ни до помирења, ни до постизања сагласности око нечега, нити до одавања поште жртвама и саосећања, већ до политичке освете из најприземних етнонационалистичких разлога - изјавио је Ђурић за београдске "Вечерње новости".

Говорећи о Косову и Метохији, Ђурић је истакао да је Србија јасно саопштила које су њене црвене линије, да не пристаје на чланство Приштине у УН.

Упитан у којој мјери Кина може бити већи заштитник Србије у УН него што је била до сада, Ђурић је истакао да Кина поштује спремност Србије да стане у одбрану међународног права и мултилатералног поретка у свијету.