latinica  ћирилица
12/05/2024 |  13:20 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Кукoљ: Доња Градина - највећи град мртвих (ФОТО/ВИДЕО)

Доња Градина је највећи град мртвих, рекла је Добрила Кукољ преживјели логораш Јасеновца и предсједник Удружења логораша Другог свјетског рата и њихових потомака.
Добрила Кукољ - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Добрила КукољФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Умирали су ту наше мајке, браћа, сестре од повампирених усташких злочинаца - навела је Добрила у Доњој Градини гдје се у присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежава се Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Кукољева је навела да је данашње обиљежавање да се сјетимо и свједочимо, како каже, злочину геноцида који се десио на овим просторима.

Заједно са неколицином својих преживјелих логораша Добрила Кукoљ и даље свједочи о страшном ужасу и злочину.

- На нама је да његујемо културу сјећања, и да никад не заборавимо оно што се овдје десило - поручила је она.

Она је навела да су њену мајку прислили да иде на принудни рад у њихово село, гђе су брали пасуљ, шљиве. Са њом је, каже, ишла једна жена која се потом вратила са сакривеним кукурузом у њедра, а онда су за то сазнале усташе, дошли по њу, донијели пањ на којем су јој одсјекли главу и бацили у Саву.

- Циглана је била ужас пакао за ђевојке, ђевојчице, које су излиђивали - навела је Кукољева.

Она је истакла како и данас памти врисак дјеце из логора.

Подсјетимо, у присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежен је Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, предсједник привременог органа Града Београда Александар Шапић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници.