latinica  ћирилица
12/05/2024 |  13:33 ⇒ 15:33 | Аутор: РТРС

Пелег прочитала писмо предсједника Израела: Наша дужност је да инсистирамо на сјећању (ФОТО/ВИДЕО)

Амбасадорка Израела Галит Пелег прочитала је у Доњој Градини поруку предсједника Израела Исака Херцога.
Галит Пелег - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Галит ПелегФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Поруку преносимо у цијелости:

"Драги пријатељи, 80 година након што је стотине хиљада жена, дјеце и мушкараца брутално убијено од стране нациста и њихових сарадника, скупили смо се овдје да се присјетимо. Присјећамо се јер је толико много драгоцјених живота Срба, Јевреја Рома и других бесциљно изгубљено.

Сјећамо се јер је Доња Градина једна "модрица" заувијек у историји, јер до данашњег дана окрутност за које је човјечанство способно нема граница. Сјећамо се јер нам је згодно да заборавимо, због тога је наша морална дужност да инсистирамо на сјећању. 

Грозни злочини који су на овом мјесту почињени извршени су кроз дехуманизацију жртава без икаквог оклијевања или кајања. Овдје смо да дамо онима који су нестали поштовање које заслужују. Да повежемо неидентификовани број са именом, име са лицем, а лице са душом.

Као предсједник државе Израел, моја је дужност и одговорност да посветим сјећање на оне које су убијени током Холокауста и током Другог свјетског рата. Ово свето мјесто учвршћује везу коју дијели народ Израела и БиХ. Не можемо да промијенимо трагедију коју смо претрпјели, али можемо и морамо да се обавежемо на будућност толеранције и сасјећања. Будућност у којој неће бити мјеста за мржњу".

Амбасадор Израела у БиХ Галит Пелег је захвалила Републици Српској и њеном предсједнику Милораду Додику за подршку коју су пружили Израелу, нарочито након догађаја од 7. октобра.

- За ваше пријатељство, искрено вам хвала - рекла је она.