latinica  ћирилица
12/05/2024 |  14:17 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Мандић: Доња Градина - важна као култура сјећања да се чува и његује (ВИДЕО)

Доња Градина је дуго година скривана од јавности али је данас постало мјесто гдје се окупљамо. Доња Градина је важна као култура сјећања да се чува и његује за српски народ, рекао је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић данас у Доњој Градини.
Андрија Мандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Андрија МандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- У име Црне Горе, у име њених грађана у име свих народа и сваког човјека поклоним се жртвама овог страшног геноцида и истажем осјећај те државе према ономе што се десило од 1941. до0 1945. године - навео је Мандић.

Мандић је истакао да се у Доњој Градини десио геноцид који може да се мјери са Аушвицом.

- Био је једно од мјеста које је између осталог утицало на обликовање читавог начина размишљања. Дуго времена скривано од јавности али ево већ неколико година постало мјесто гдје се окупљамо сви ми који мислимо да је то важно као култура сјећања да се чува и његује за српски народ - навео је Мандић.

Подсјетимо, у присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежен је Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, предсједник привременог органа Града Београда Александар Шапић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници.