latinica  ћирилица
12/05/2024 |  14:27 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Вучевић: Народ који је ово прошао, не може бити народ џелата, него народ жртва (ВИДЕО)

Данас се налазимо на највећем српском пољу смрти, рекао је Милош Вучевић, изасланик предсједника Србије, у Доњој Градини на обиљежавању Дана сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.
Милош Вучевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милош ВучевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Под нашим ногама налазе се читави градови - наша дјеца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божјом помоћу дочекасмо је - рекао је премијер Србије.

Овдје, додао је Вучевић, одајемо пошту нијеми од бола за нашим родом и покољењима и сви су страдали као да нису људи... клани, дављени, кувани, драни, живи сахрањивани.

- Нама мора бити јасно да је овдје наш Јерусалим, да је овдје света земља. Морамо да знамо да је увијек ноћ пред свитање најтамнија и да ће доћи нова зора, боља за српски народ и наше државе - истакао је он.

Додао је да су размјере злочина и геноцида толики да дјелују нестварно и да стварају два ефекта - први да нико не вјерује да постоји мјесто на свијету гдје се од дјеце лешева правио сапун, а други, како је истакао, да та рана толико боли и толико је велика и дубока да човјек у очају не жели да о томе размишља и да на то мисли.

- Ова два феномена су најопаснија у нашој колективној свијести. Опасан је то феномен јер је сјећање на ове страдалнике наш идентитет и наш коријен - рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да људски мозак такво зло не може да перципира и да га зато одбацује, а да оно што се десило може само Бог да разумије.

- А то је можда и најважније. Да Господ разумије. Али нама мора бити јасно, да је ово Јерусалим наш. Да је ово Света земља. Да је овдје наш океан суза и крви. Да смо одавде распети и да смо побједнички васкрсли до данашњег дана, јер нас Господ у својој љубави поново на ноге постави и ојача мишиће наше и дадне снагу да не одвраћамо поглед са овог мјеста - навео је Вучевић.

Истакао је да народ који је преживио такве злочине не може бити народ џелата, него народ жртва.

- Да се са овога мјеста заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да вјерујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати, настављач је дјела оних који ово починише - поручио је Вучевић.

Додао је да је на српском народу да вјерује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство.

- И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде - поручио је Вучевић.