latinica  ћирилица
12/05/2024 |  17:07 ⇒ 13/05/2024 | 10:07 | Аутор: СРНА

Сиљановска положила заклетву, изоставила ријеч "Сјеверна" из назива државе

Гордана Сиљановска Давкова положила је заклетву као прва жена на позицији предсједника Сјеверне Македоније и одмах је обновила дипломатски спор са сусједном Грчком.
Гордана Сиљановска Давкова (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Гордана Сиљановска Давкова (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Она је на церемонији у парламенту своју земљу назвала "Македонија", а не "Сјеверна Македонија", како пише у Уставу, пренио је АП.

Грчки амбасадор у Скопљу Софија Филипид због тога је напустила церемонију инаугурације.

Грчко Министарство спољних послова касније је издало саопштење у којем се наводи да је нови предсједник тим поступком прекршила споразум између двије земље.

Министарство је оцијенило да то доводи у опасност билатералне односе и шансе Сјеверне Македоније да се придружи Европској унији.

Употреба назива "Македонија" изазива снажну одбојност у Грчкој, а Атина оптужује свог сјеверног сусједа за присвајање грчког имена и историје старогрчке краљевине Македоније, која је постојала вијековима прије доласка словенских народа.

Вишедеценијски спор ријешен је 2018. године, када су обје стране потписале споразум. Тада је усвојен уставни назив "Сјеверна Македонија".

Грчка је тада повукла свој приговор на улазак Сјеверне Македоније у НАТО и подношење захтјева за чланство у Европској унији.