latinica  ћирилица
12/05/2024 |  17:29 | Аутор: Б92

Иран: Познати режисер осуђен на осам година и бичевање

Мохамед Расулоф (52), један од водећих редитеља Ирана, осуђен је за јавне изјаве, као и његово даље ангажовање у снимању филмова и документараца које је суд описао као "примјере саучесништва са намјером да се почини злочин против безбједности земље".
Мохамед Расулоф (фото: архива/EPA-EFE/IAN LANGSDON) -
Мохамед Расулоф (фото: архива/EPA-EFE/IAN LANGSDON)

Све се десило непосредно прије него што је Расулоф требало да отпутује на Кански филмски фестивал, гдје ће сљедеће недјеље бити приказан његов најновији филм "Сјеменке свете смокве".

Бабак Пакнија, адвокат за људска права који заступа редитеља, објавио је на мрежи Икс да је пресуду потврдио и Апелациони суд и да је случај сада послат на спровођење. 

Откако је недавно објављено да ће његов нови филм бити у Главном такмичарском програму у Кану, редитељ и фестивал су се нашли под великим притиском иранских власти да повуку наслов из конкуренције.

Продуценти филма су пријавили узнемиравање од државне полиције, а глумци су били позвани на испитивање и забрањено им је напуштање земље.

- Оптужен је за снимање филма без добијања дозволе од надлежних власти, уз оптужбе да глумице нису правилно носиле хиџаб и да су снимане без хиџаба. Свим кључним учесницима у филму забрањено је да напусте земљу и били су предмет истраге владиних безбједносних снага - рекао је Пакнија.

Пресуда која укључује и бичевање најстрожа је казна која је до сада изречена овом редитељу. Још 2010. године Расулоф је осуђен на шест година затвора, касније је казна смањена на једну годину, након оптужбе за снимање без одговарајуће дозволе. Потом му је 2017. године било забрањено да напусти земљу и одузет му је пасош по повратку. Служио је затворску казну у Техерану од јула 2022. до прошлог фебруара, јер је на друштвеним мрежама протестовао против репресије над учесницима грађанских демонстрација у Ирану поводом смрти активисткиње Махсе Амини.

Три филма Мохамеда Расулофа освојила су награде у канској селекцији - Извјестан поглед. Ријеч је о остварењима "Довиђења" (2011), "Рукописи не горе"  (2013) и "Човјек од интегритета" из 2017. године, пише Гардијан.