latinica  ћирилица
12/05/2024 |  18:35 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Семберија: Како ублажити негативне трендове у пословању извозно оријентисаних предузећа? (ВИДЕО)

Како ублажити негативне трендове у пословању домаће привреде, нарочито извозно оријентисаних привредних друштава? Подаци из Привредне коморе Републике Српске биљеже за први квартал пад извоза од 12,8 одсто и пад запослености од 5 одсто у прерађивачком сектору.
Радник у производњи - Фото: РТРС
Радник у производњиФото: РТРС

Највећи извозници из регије Бијељина – зворничка Алумина, дрвопрерађивачи сектор и прехрамбена индустрија уз мјере Владе Српске, траже начин да повећају конкурентност новим производима и рационализацијом производње.

Негативни трендови пословања из прошле године, настављени су и у првом кварталу ове. У Привредној комори сматрају да су подаци поражавајући.

Указују на негативан ефекат смањења прерађивачке индустрије за 4,9 одсто, као и смањење извоза од 12,8 одсто, што је забрињавајући податак, имајући у виду да домаћа предузећа знатне приходе остварују извозом својих производа.

Електрична енергија, производи хемијске индустрије и дрвопрериђавачког сектора доминирају у извозу. Зворничка Алумина је међу пет највећих извозника у БиХ.

Зоран Стевановић, директор Алумине д.о.о. Зворник, каже да је извоз робе и услуга у првом кварталу ове године нижи за један до два одсто у односу на исти период прошле године.

- Финансијски то још значајније утиче на наше приходе, јер долази нон-стоп до смањења цијене наше робе, нарочито на европском тржишту - истакао је Стевановић.

Дрвопрерађивачи имају различита искуства са извозом, зависно од степена финализације производа. Сви биљеже пад извоза од 20 до 30 одсто још од друге половине прошле године.

Милош Рашевић, ДММ Бијељина, каже да већином раде за европско тржиште, тј. око 90 одсто, а само десетак одсто робе је за азијско тржиште. 

Ријеч је о полупроизводима од дрвета за намјештај, те масивне плоче, елементи за прозоре и врата и слично. 

Као разлоге за смањење потражње за робом из Српске, страни партнери наводе јефтиније производе из Украјине, иако није јасно како се у тамошњим тренутним условима трговина реализује. 

Скоро 90 одсто производње иде на страно тржиште и из бијељиснке прехрамбене индустрије Сава Семберија.

Стеван Филиповић, директор Сава Семберија, каже да је у поређењу с истим периодом прошле године извоз мањи за четири до пет одсто. Сматра да је разлог смањење платежне моћи у западној Европи, прије свега у Њемачкој.

Рационализација пословања први је корак како би се производња сачувала и унаприједила конкурентност производа, кажу наши саговорници, али то није довољно.

Стевановић је најавио да ће до краја године имати и два нова производа, а посјету Алумини је најавио и потенцијални пословни партнера из САД који би отворио могућност за увођење страних тржишта и повећање извозних капацитета.

Рашевић каже да имају у плану финализацију неких производа како би повећали конкурентност на иностраном тржишту, те да шире спектар производа што би допринијело бољем пласману на страном тржишту.

Мјере Владе Српске, попут редовних субвенција извозницима, суфинансирање инвестиција у нове технологије, подстицаји и друге мјере у пољопривредно-прерађивачком сектору, сматрају привредници, су мјере економске политике захваљујући којима се, за сада, ублажавају негативни ефекти економске кризе.