latinica  ћирилица
12/05/2024 |  20:27 ⇒ 13/05/2024 | 09:34 | Аутор: sputniknews.com

Кнежевић: Ако Црна Гора гласа за Резолуцију о Сребреници потврдила се за геноцидан народ

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић изјавио је да Црна Гора не смије да гласа за Резолуцију о Сребреници, не само због Србије, Републике Српске и српског народа, већ првенствено због саме себе.
Милан Кнежевић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Милан Кнежевић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

- Истог тренутка кад притиснемо 'yes', потврдили смо се за геноцидан народ - истакао је Кнежевић у саопштењу за јавност.

Додао је да је у посједу Резолуције 819 Савјета безбједности, која је усвојена на 3.199 сједници, 16. априла 1993. године.

- А у којој се СБ позива на Међународни суд правде у Нагоји и привремену мјеру да влада Савезне Републике Југославије (Србија и Црна Гора) треба да одмах у складу са својом обавезом из Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида од 09. децембра 1946. године, предузме све мјере које су у њеној моћи да спријечи вршење злочина геноцида. Управо се предложена Резолуција о Сребреници позива на Резолуцију 819 СБ из априла 1993. у којој се Србији и Црној Гори уводе привремене мјере и обавеза спречавања геноцида - саопштио је Кнежевић.

Истиче да је "ноторна неистина да се најављена Резолуција не односи на државе и народе".

- Напротив, баш се односи на Србију и Црну Гору. А то даље значи, након изгласавања ове Резолуције, БиХ може поднијети тужбу против Србије и Црне Горе, у било ком моменту, од тренутка изгласавања до Судњег дана. А то даље значи да Црна Гора постаје држава геноцидне прошлости, и још је за то гласала као да гласа на Евровизији. Не постоји термин индивидуалног геноцида, и сви ови који се убише да нам објасне како се не ради ни о једном народу, имају само један проблем, нека ми објасне зашто је онда назив Резолуција о Сребреници? Зато што се јасно конкретизује мјесто и догађај из рата у ком су били присутни Срби и Бошњаци. Не спомињу се ниједан генерал ни војник именом и презименом. Јер да су споменути, онда би то био злочин појединца. Али пошто је намјера да се злочин у Сребреници представи као геноцид, онда нема индивидуализације кривице на којој све вријеме инсистирамо - казао је Кнежевић.

Према његовим ријечима Резолуција 819 из 1993. године Србију и Црну Гору "доводи у контекст геноцида, а позивајући се на њу, Њемачка и Руанда предлажу Резолуцију о Сребреници".

- Зато амандмани Владе Црне Горе личе на посљедњу жељу осуђеника на мучење и смрт, у којој моли да му прво откину главу, а тек онда руке, умјесто како су планирали да прво откину руке, а онда главу - рекао је Кнежевић, који је уз саопштење доставио и Резолуцију 819 СБ "у којој се помиње Црна Гора и честитао свим грађанима добијање геноцидног статуса".