latinica  ћирилица
13/05/2024 |  20:32 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Додик: Нисмо ништа конкретно договорили, јер договор није био могућ (ВИДЕО)

У Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву вечерас је одржан састанак странака партнера на нивоу БиХ. Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је састанак остао незавршен и да у наредних седам дана слиједи наставак разговора.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Нисмо ништа конкретно договорили, јер није било могуће договорити - рекао је Додик.

Он је истакао да је разговарано о договореним, а незавршеним питањима, од којих је једно и буџет БиХ који је договорен, али није реализован јер постоје ствари које још нису ријешене.

Додик је рекао да је разговарано и о Изборном закону БиХ, чије су измјене неприхватљиве за страну из Републике Српске, додајући да је једна од тема био и План раста ЕУ за БиХ.

Он је нагласио да се формално-правно може приступити промјени Централне изборне комисије.

- Раније смо имали договор око тога да се мијења ЦИК - рекао је Додик.

Додик је рекао да Народна скупштина Српске тражи одговорност за чињеницу да је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија унилатерално покренуо питање резолуције везано за Сребреницу и напоменуо да је то питање о којем ће се морати разговарати ако се жели одржати било какав договор на нивоу БиХ.

Додик је навео да велики проблем представља чињеница да је Лагумџија дјеловао мимо структура одлучивања предвиђених Уставом, законима и пословницима о раду Предсједништва, Парламентарне скупштине и других органа, унилатерално и сам, без сугестије.

- То је питање о којем ће се морати разговарати ако се жели одржати било какав договор на нивоу БиХ. Послије евентуалног усвајања резолуције многе ствари биће тешко уопште договарати и разговарати - изјавио је Додик.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је одржано пет састанака на којима се показало да владајућа странка из Српске нема партнере на нивоу БиХ.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да партије које озбиљно желе да врше власт морају да имају политички потенцијал.

- Ми смо у дефициту, јер немамо партнере који то могу тако да функционишу - нагласила је Цвијановић.

Састанку у Парламентарној скупштини присуствовали су лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и "Тројке", коју чине предсједници СДП-а Нермин Никшић, Народа и правде Елмедин Конаковић и Наше странке Един Форто.

Присуствовали су и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац и предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.