latinica  ћирилица
14/05/2024 |  07:26 | Аутор: sputniknews.com

Лајчак: Рjешење за питање употребе динара на КиМ може се постићи уз компромис

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изразио је увјерење да се привремено одрживо рјешење за питање употребе динара на Косову и Метохији може постићи, уз "флексибилност и компромис обје стране".
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Мирослав Лајчак (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

- Касније ове недјеље угостићу главне преговараче Београда и Приштине у разговорима са циљем проналажења одрживог привременог рјешења за оне на које утиче уредба Централне банке Косова о готовинским трансакцијама. Сигуран сам да се споразум може постићи, али то ће захтијевати флексибилност и компромис обје стране - написао је Лајчак на друштвеним мрежама.

Он је најавио да ће претходно боравити у посјети Финској, након "напорне недјеље у САД", гдје је, како је навео, имао важне, корисне и детаљне разговоре са званичницима Стејт департмента, Савјета за националну безбједност и Уједињених нација.

- Поред тога, имао сам занимљиве разговоре са амбасадорима, у истраживачким центрима и са организацијама цивилног друштва. Непроцјењиво је размијенити ставове, разговарати о односу Европска унија - Западни Балкан и ускладити наше перспективе о ситуацији у региону - закључио је Лајчак.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, на којој ће се разговарати о проналажењу рјешења у вези са одлуком такозване Централне банке Косова о употреби динара, биће одржана у сриједу у Бриселу, изјавио је у понедјељак портпарол Европске комисије Петер Стано.

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да ЕУ очекује да обје стране покажу флексибилност и спремност да постигну компромис.