latinica  ћирилица
14/05/2024 |  07:56 ⇒ 09:26 | Аутор: СРНА

Врањеш: Да ли је БиХ најопаснији извор тероризма у Европи?

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш истакао је да су бројни међународни извјештаји, анализе и коментари означили БиХ као опасан извор тероризма у Европи, али ниједан од њих није саблазнио сарајевску чаршију као обраћање српског амбасадора БиХ при УН у Женеви Бојана Вујића из марта ове године на 55. редовној сједници Савјета за људска права УН.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

У ауторском тексту за београдску "Политику" амбасадор Врањеш је подсјетио да је у новембру 2019. године француски предсједник Емануел Макрон изјавио за лондонски "Економист" да је БиХ "темпирана бомба која откуцава тик уз Хрватску и која се суочава са проблемом повратка џихадиста".

- Да се оцјена о БиХ као извору тероризма могла у Француској чути и раније свједочи нам прилог на државној телевизији Франс 24 из 2015. године у којем је оцијењено да је "Босна некада увозила џихадисте, а да их данас извози" реферишући се тад на велики број држављана БиХ у редовима "Исламске државе" у Сирији - навео је Врањеш.

Он је додао да су се и у Италији, такође, могле чути сличне оцјене. "Прошле године су италијански медији објавили обавјештајне информације да је на територији Балкана укључујући и БиХ активно двадесет терористичких ћелија. Још је 2017. године Матео Салвини, тадашњи европарламентарац, а данашњи замјеник италијанске премијерке /Ђорђе/ Мелони, у расправи пред Европским парламентом констатовао да је готово сваки терористички напад у Европи у протеклих неколико година имао везе са БиХ", нагласио је амбасадор Врањеш.

Том приликом, додао је он, Салвини је навео и то да је БиХ водећи европски добављач џихадиста и да БиХ посједује комплетну инфраструктуру за регрутовање, обуку, снабдијевање и отпремање исламистичких екстремиста широм Европе.

Такође, подсјетио је Врањеш, Салвини је нагласио да постоје докази да та екстремистичка инфраструктура има прикривену подршку исламиста из бошњачких политичких и безбједносних кругова.

- И њемачки Шпигл је 2016. године написао да су радикални исламисти нашли уточиште у БиХ гдје регрутују борце, промовишу џихад и проповиједају фундаменталистичко тумачење ислама и то одмах уз границу Европске уније. То је прошле године потврђено и у извјештају Европола гдје се наводи да је и даље повратак страних терористичких бораца из Сирије и Ирака велики бебједносни изазов на западном Балкану, а да је БиХ у посебном ризику зато што велики број тих бораца управо потиче из ове државе - истакао је Врањеш.

Он је указао и да амерички Стејт департмент савјетује своје држављане уколико путују у БиХ да имају повећан опрез због могућег тероризма јер "терористичке групе и даље планирају могуће нападе у БиХ".

Према његовим ријечима, сличан савјет даје и британски Форин офис који своје држављане напомиње да се "не могу искључити терористички напади у БиХ", док је Израел подигао ниво опасности за путовање у БиХ на трећи степен од четири са упозорењем да се избјегну непотребна путовања јер у БиХ постоје терористичке ћелије које су мотивисане да нанесу штету Јеврејима.

- Говор амбасадора Вујића заснивао се управо на поменутим међународним извјештајима и анализама који истичу да у БиХ постоји значајан извор терористичких пријетњи, али и повезаност бошњачких политичких кругова са радикалним исламистима широм свијета. На крају свог излагања, колега Вујић закључује да је једини начин борбе са радикалним исламистичким елементима у БиХ снажна међународна подршка уставном систему БиХ какав је успостављен у Дејтону, укључујући њену децентрализовану структуру и одредбе које осигуравају учешће Срба и Хрвата у свим политичким процесима у БиХ. На тај начин, истиче Вујић, не обезбјеђује се само БиХ, него и сигурност Европе и свијета - навео је Врањеш.

Наравно, додао је он, све ово што је амбасадор Вујић изложио добро је познато и међународној заједници и политичком Сарајеву.

- Међутим, чињеница да се један српски амбасадор удостојио да скрене пажњу на опасности од тероризма у БиХ на тако важном форуму ујединила је бошњачку политичку и медијску сцену у намјери да се по сваку цијену колега Вујић казни - нагласио је Врањеш.

Он је подсјетио да је Федерална управа полиције /ФУП/ из Сарајева доставила Тужилаштву БиХ службену забиљешку и затражила сагласност да испитају амбасадора Вујића одакле му наводи о томе да је БиХ најопаснији извор тероризма у Европи.

- Тужилаштво је промптно одговорило и дало налог ФУП-у да саслуша Вујића, јер наводно федерални МУП не располаже информацијама које би могле потврдити наводе колеге Вујића. Наравно сва ова "монтажа" нема за циљ неку превенцију од тероризма или јачање антитерористичких мјера на тлу Федерације БиХ, него напротив да амбасадору Вујићу "напакују" кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости чија санкција је најмање три године затвора - указао је амбасадор Врањеш.

Он је навео да се поставља питање чему оволика строгост и експресно "паковање" колеги Вујићу и истакао да је одговор, наравно, политичке природе.

- Наиме, бошњачка политика виктимизације је један од два "угаона камена" на којима почива бошњачка спољнополитичка стратегија. Још прије шеснаест година бивши предсједник СДА и покојни Сулејман Тихић изјавио је да Бошњаци морају превазићи "пасивну позицију жртве", односно да се требају одрећи политике "виктимизације" и самосажаљевања и окренути се ка будућности прихватајући компромис са Србима и Хрватима - истакао је Врањеш.

Он је додао да Тихићева рука помирења, ипак, није наишла на разумијевање бошњачке дубоке државе, напротив - скоро три деценије од окончања рата настављена је међународна презентација Бошњака као жртава геноцида давно завршеног рата што је прерасло у најважнији бошњачки спољнополитички артефакт.

- Кад на ово додамо други "угаони камен" - неистиниту тврдњу да Бошњаци данас чине више од 51 одсто популације БиХ, добијемо спољнополитичку стратегију на основу које би међународна заједница требала признати Бошњацима већа политичка права, прекомпозицију БиХ у правцу националне државе Бошњака, затим "цементирање" историјског наратива које нико не смије да пропитује, укидање Републике Српске, утапање Срба и Хравата у статус мањина, а то све под палицом "пријатељског" колективног Запада на челу са САД. С друге стране, подизање свијести о тероризму као реалној опасности по БиХ, регију, Европу и остатак свијета је у ствари "контраударац" овој спољнополитичкој стратегији и то баш у моменту када се припрема резолуција о Сребреници у УН као врхунац бошњаке политике виктимизације - појаснио је Врањеш.

Због тога је, указао је амбасадор Врањеш, обраћање амбасадора Вујића толико забољело јер је озбиљан шамар оваквим једностраним акцијама усмјереним против српског народа и Републике Српске.

- На њихову жалост сав план против колеге Вујића на крају ће бити фијаско. Предсједништво БиХ нема механизам да га смијени, ФУП није надлежна за носиоце држављанства Републике Српске, Тужилаштво му не може доказати кривично дјело на бази читања међународних извјештаја о тероризму у БиХ, а Суд БиХ му не може судити, јер упозоравање на опасности од тероризма на бази доказа није ширење националне, расне и вјерске мржње - нагласио је Врањеш.

На крају ће, констатовао је он, сарајевски медији морати да признају да је одбацивањем тужбе Суд БиХ потврдио да је амбасадор Бојан Вујић био у праву и да у БиХ постоји реална опасност од тероризма.

- То је чињеница на којој пада комплетна бошњачка спољнополитичка стратегија - закључио је амбасадор БиХ у Србији у ауторском тексту за "Политику".