latinica  ћирилица
14/05/2024 |  08:33 ⇒ 08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Бајден забранио увоз обогаћеног уранијума из Русије

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је закон којим се забрањује увоз обогаћеног уранијума, односно нуклеарног горива за производњу струје у нуклеарним електранама у Сједињене Америчке Државе из Русије.
Џо Бајден   (Фото:EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL) -
Џо Бајден (Фото:EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL)

Ова забрана горива за нуклеарне електране ступиће на снагу за око 90 дана, али се америчком Министарству енергетике дозвољава да одобрава изузетке до 2027. године, у случају да постоји забринутост због недостатка горива, преноси Ројтерс.

Законом се такође одобрава 2,7 милијарди долара за финансирање изградње индустрије нуклеарног горива САД, чијих 24 одсто обогаћеног уранијума коришћеног у нуклеарним електранама долази из Русије.

- Предсједник Бајден озаконио је историјску серију радњи које ће ојачати енергетску и економску сигурност наше земље смањивањем и коначним елиминисањем нашег ослањања на Русију - рекао је савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливен.

Он је подсетио да је реч о закону који испуњава мултилатералне циљеве које су САД зацртале у децембру прошле године са Канадом, Француском, Јапаном и Великом Британијом о заједничком улагању од 4,2 милијарде долара за повећање капацитета тих земаља у употеби уранијума.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов оценио је да ће овај закон створити шокове у међународној економији, али да неће донети прижељкиване резултате.

- Деликатна равнотежа између извозника и увозника уранијума биће нарушена. Живот је потврдио да је руска економија спремна за било какве изазове и да брзо одговара на потешкоће, чак и извлачећи добитке. Тако ће бити и овог пута - пише у саопштењу руске амбасаде на Телеграм каналу.