latinica  ћирилица
14/05/2024 |  08:39 ⇒ 08:39 | Аутор: СРНА

Делегација БиХ на сједници Парламентарне скупштине Медитерана

Делегација Парламентарне скупштине БиХ учествоваће на пленарној сједници Парламентарне скупштине Медитерана, која почиње данас у португалском граду Брага и биће фокусирана на економске изазове у региону Медитерана.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Парламентарци из земаља чланица Парламентарне скупштине Медитерана расправљаће и о посљедицама рата у Украјини на глобалну безбједност хране и енергије, ефектима санкција и пријетњи слободној пловидби и трговини у Црвеном мору у вези са сукобом у Гази, као и о питању кориштења вјештачке интелигенције у производним секторима.

Биће одржане и сједнице три стална комитета Парламентарне скупштине Медитерана - Сталног комитета за политичку и безбједносну сарадњу, Сталног комитета за економску, социјалну и сарадњу у области заштите околине и Сталног комитета за дијалог између цивилизација и заштиту људских права.

Уз предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојше Радмановића, засједању Парламентарне скупштине Медитерана присуствоваће чланови Делегације парламента БиХ у овој мултилатералној организацији Рејхана Демировић, Средоје Новић и Влатко Главаш.

На сједници Сталног комитета за економску, социјалну и сарадњу у области заштите околине Дервишевићева ће представити, у својству извјестиоца Комитета, извјештај и приједлог резолуције о теми "Од деценије изгубљених прилика до деценије трансформације и сарадње – глобалне економске перспективе 2023/2024. и будућност евро-медитеранског и заливског региона".

Сједница траје до четвртка, 16. маја.