latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:17 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Стевић: Циљ забране уласка патријарху Порфирију на КиМ је да се застраши српски народ

Циљ забране патријарху Порфирију да уђе у Пећку патријашрију је да се застраши српски народ на Косову и Метохији и да се протјера с ових простора, изјавио је новинар Телевизије Мост Лазар Стевић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Патријарх Порфирије  (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Патријарх Порфирије (Фото:spc.rs/patrijarh-porfirije)

Стевић истиче да је до забране дошло без икаквог разлога, као и да патријарх није званичник Републике Србије и да нема потребе да најављује свој долазак.

- Овом забраном шаље се порука Србима да нису добродошли на КиМ и да не треба ту да остану. За разлику од наислног начина на који су то покушали да поруче 1999. године сада то раде много другачије, Сада је то тихи прогон Срба - рекао је Стевић.

Стевић је навео да је у понедјељак велики број грађана отишао у Пећку патријаршију како би дочекали патријарха.

- Наступило је велико разочарење када су чули за ту забрану. То је убило морал у људима. Овом народу је потребна подршка свих Срба, не само из Србије, него и из Републике Српске. Издржаћемо и ово, доћи ће бољи дани, морамо тако да мислимо јер једино тако можемо да размишљамо о будућности - нагласио је Стевић.

Стевић сматра да ове акције произилазе из неуспјеха приштинских власти да Косово буде примљено у Савјет Европе.

- Очекивали смо овакво нешто. Брине нас шта ће бити у наредном периоду. Сутра је састанак у Бриселу око рјешења за динар на КиМ. То је седми састанак на ту тему. Знамо да је сваки пут Приштина одбијала компромисни приједлог како би што више отежала живот Срба на овим просторима - навео је Стевић.

Стевић је изразио наду у то да ће међународна заједница наћи начин да спријечи прогон Срба са КиМ и премијера привремених приштинских инстиуција Аљбина Куртија у намјери да Космет буде без Срба.

- Дошло је до промјене мишљења код неких европских земаља као што су Француска и Италија. Речено је да ако се не формира ЗСО неће бити пријема у Савјет Европе. Курти каже да нико не може да их уцјењује. Имамо мало вјере у то да ће Курти кренути са формирањем ЗСО - поручио је Стевић.

Стевић је истакао да Срби на КиМ живе као у гету, малтретирају их, специјалне јединице су на цијелом сјеверу.

Подсјетимо, власти самопроглашеног Косова на прелазу Мердаре у понедјељак нису дозволиле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђе на територију Косова и Метохије, како би присуствовали у уторак свечаном почетку рада редовног годишњег засједања Сабора у Пећкој патријаршији.