latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:22 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Њемачки историчар писао Шолцу: Не треба усвојити резолуцију о Сребреници, Срби нису геноцидан народ

Историчар, аналитичар и потпуковник резервног састава њемачке војске Марк Штефан Петерс истакао је у писму њемачком канцелару Олафу Шолцу да Срби нису геноцидан народ и да у Генералној скупштини УН не би требало усвојити резолуцију о Сребреници.
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA/SARAH YENESEL) -
Генерална скупштина УН-а (Фото: EPA/SARAH YENESEL)

Петерс је истакао да постоје јаки разлози да се не усвоји такав документ, узимајући у обзир неспорну чињеницу да Срби нису геноцидан народ, као и потенцијал ескалације који би могао да се изазове, преносе "Вечерње новости".

Поводом резолуције којом се иницира проглашавање "међународног дана сјећања на геноцид у Сребреници 1995", а чији су покровитељи Њемачка и Руанда, Петерс у писму Шолцу наводи да Сребреница у суштини јесте био злочин и да га осуђује као и сваки други.

Он је напоменуо да се Међународни суд правде већ 2007. године одредио према том догађају и "несумњиво дао снажан сигнал жртвама".

- Желим да укажем и на потенцијал за ескалацију у вези са могућим усвајањем резолуције УН у њеном садашњем облику, на шта указују изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је наговијестио могућност проглашавања њене независности, а тиме и распад БиХ - навео је Петерс.

Он је указао и на упозорење министра спољних послова Србије Марка Ђурића, који је затражио да спонзори резолуције повуку тај приједлог, како не би продубио проблеме у иначе осјетљивом региону.

Петерс је за "Вечерње новости" појаснио да због свега наведеног, а и због већ наглашене чињенице да Срби нису геноцидан народ, жели да препоручи њемачкој Влади и њемачки бирачима да у Генералној скупштини УН постоје јаки разлози против усвајања предложене резолуције у њеној садашњој верзији.