latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:29 ⇒ 11:28 | Аутор: РТРС

Шмит се у извјештају СБ УН обрушио на Додика и владајуће странке у Српској

Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, поднио је Савету безбједности најновији шестомјесецни извјештај у којем је, између осталог, оптужује Републику Српску, предвођену предсједником Милорадом Додиком да, како тврди, "активно подривају државу БиХ, њене надлежности и институције, а тиме и Дејтонски споразум".
Кристијан Шмит - Фото: РТРС
Кристијан ШмитФото: РТРС

- Њихова пријетња да парализују државне органе блокирањем њиховог рада и доношења одлука пријетња је функционисању државе и њеној способности да обавља своје одговорности. Њихова пријетња да ће једнострано повући Републику Српску из уставног, правног и институционалног оквира државе - укључујући Оружане снаге БиХ и пореског, правосудног и изборног система БиХ – пријетња је успостављању паралелног оквира Републике Српске - наводи се у извјештају Шмита.

Наводи да сви политички чиниоци морају изразити своје безусловно поштовање према Дејтонском споразуму и БиХ, њеном државном суверенитету и територијалном интегритету, које, како каже, дјелимично недостаје.

Шмит такође каже и да су странке владајуће коалиције у Републици Српској наставиле да организују протесте између два ентитета назване "Граница постоји".

Шмит у извјештају оптужује Републику Српску и њено руководство за, како наводи, "незапамћен континуиран притисак на правосудне институције".

- Осим промовисања укидања Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, владајућа коалиција Републике Српске подрива Уставни суд БиХ као чувара уставног и правног поретка БиХ. Представници владајуће коалиције Републике Српске отворено злоупотребљавају институције БиХ у остваривању тог циља - наводи Шмит у дијелу извјештаја.

Ако се, каже, Шмит наставе ове радње би "могле довести до де факто, ако не и де јуре, распуштања БиХ, што предсједник Републике Српске Милорад Додик стално заговара".

- То би био сценаријо с озбиљним посљедицама - каже, између осталог, Шмит у извештају који ће сутра бити на дневном реду СБ УН, пренијели су сарајевски медији.

Шмит у Републици Српској није признат јер његово именовање на функцију високог представника у БиХ није потврђено у Савјету безбједности УН, како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.