latinica  ћирилица
14/05/2024 |  09:47 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Вујичић: Забрана уласка патријарху реална слика положаја СПЦ и Срба на Космету

Забрана уласка Његовој светости патријарху српском Порфирију и архијерејима Српске православне цркве на Косово и Метохију је неприхватљива и скандалозна и представља реалну слику положаја СПЦ и српског народа у јужној српској покрајини, рекла је предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Данијела Вујичић.
Пећка патријаршија - Фото: РТРС
Пећка патријаршијаФото: РТРС

Вујичићева је навела да Сабор СПЦ сваке године у мају започиње засједање литургијом у вјековном сједишту српских архиепископа и патријарха - Пећкој патријаршији, која више од седам вијекова одолијева освајачима и чува славне и тешке тренутке сјећања на српску историју, сабирајући вјерни народ и помажући припадницима свих конфесија.

- Забранили су српском народу на Косову и Метохији сва права и слободе достојне човјека. Ставили су нам катанце на куће, ланце на руке, укинули право на рад, лијечење, слободу говора, а сада и безумном одлуком укидају право вјерских слобода - рекла је Вујичићева.

Она је навела да ово није први пут да се српском патријарху забрани долазак у његову кућу и подсјетила на драматичне догађаје из 2022. године, саопштено је из Скупштине Србије.

- Не постоје врата која су за патријарха СПЦ затворена, али изопачени умови од мржње су се досјетили и помислили да му могу затворити врата његове куће и српског духовног, културног историјског мјеста сабирања - рекла је она.

Вујичићева је нагласила да они који не знају за молитву не знају ни за праштање и вјеру у суживот.

- Зло никада неће побиједити истинску љубав у Свевишњег нити моћи да обрише постојање и трајање једног народа без обзира на тешка искушења која су пред нама - додала је она.

Вујичићева је изразила увјерење да након овог ирационалног поступка Приштине, неће изостати реакција међународне заједнице, као и свих гласноговорника људских права и вјерских слобода, као ни осуда ове срамне одлуке о забрани уласка патријарха и архијереја СПЦ на Космет.

Патријарху Порфирију и још седморици архијереја, који су јуче требали да допутују у Пећку патријаршију ради почетка редовног годишњег засједања Светог архијерејског сабора, службеници привремених власти у Приштини на административном прелазу Мердаре забранили су улазак у јужну српску покрајину без икаквог образложења.

Засједање Светог архијерејског сабора СПЦ почело је данас са радом у Храму Светог Саве у Београду.