latinica  ћирилица
14/05/2024 |  10:10 ⇒ 11:45 | Аутор: РТС

У Храму Светог Саве почео Свети архијерејски сабор СПЦ (ФОТО)

Патријарх Порфирије и епископи Српске православне цркве окупили су се у Храму Светог Саве на Врачару, гдје је у току литургија која ће означити почетак редовног засједања Архијерејског сабора СПЦ, пише Танјуг, а преноси РТС.
Сабор СПЦ-а (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Сабор СПЦ-а (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

У Храму Светог Саве су се огласила звона и архијерејска литургија је почела васкршњим тропаром Христос воскресе.

Литургијом и свечаним засједањем епископа данас је у Пећкој патријаршији требало да почне Сабор, али су у понедјељак приштинске власти на прелазу Мердаре забраниле патријарху српском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђу на КиМ, како би присуствовали свечаном почетку рада Сабора у Пећкој патријаршији.

Патријарх Порфирије - Сабор СПЦ-а (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења. Због тога ће Сабор СПЦ почети у Храму Светог Саве на Врачару, гдје је у девет сати почела литургија.

Након литургије услиједиће призив Светог духа и свечано засједање, након чега ће почети и радни радни дио Сабора под предсједништвом патријарха Порфирија у крипти Храма Светог Саве.

Поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане сједнице обратити архијерејима и истакнути најзначајнија дешавања у току протекле године и указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима.

Владике ће се, како се очекује, бавити стањем у епархијама, црквено-просвјетном дјелатношћу и стањем у богословијама, ситуацијом на КиМ и другим актуелним питањима у Цркви. Све епархијски архијереји ће поднијети свој извјештај о раду.

Сабор СПЦ-а (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

По процедури одређеној Пословником о раду, засједање почиње усвајањем дневног реда који чине приспјели предмети достављени од Светог архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извјештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тијела, органа и завода. На крају засједања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност, најавила је СПЦ.

Како се очекује, Сабор би могао да траје наредних недјељу дана. Такође, у Храму Светог Саве на Врачару током Сабора биће служена и архијерејска литургија уз учешће свих архијереја српске цркве поводом обиљежавања троструког јубилеја посвећеног преподобном оцу Јустину Ћелијском, а то су 130 година од рођења, 45 година од упокојења и 10 година од канонизације односно уписа у диптихе светих Православне цркве.