latinica  ћирилица
14/05/2024 |  11:20 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Видаковић: Сутра помен војницима ЈНА убијеним прије 32 године у Тузли (ВИДЕО)

Обиљежавање 32 године од злочина муслиманских снага над колоном ЈНА у Тузли, када су убијена 54 војника, биће организовано сутра у Тузли и Бијељини, најавио је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.
Тузланска колона - Фото: РТРС
Тузланска колонаФото: РТРС

Видаковић је подсјетио да су 15. маја 1992. године паравојне муслиманске формације починиле злочин над војницима ЈНА, који су се мирно повлачили из тузланске касарне.

- У овом тешком злочину, директно емитованом на локалној телевизијској станици, убијена су 54 војника, 78 је рањено, а заробљена су 44 припадника војске, од којих је пет убијено по заробљавању - рекао је Видаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Видаковић је додао да за ове злочине нико није правоснажно осуђен.

Протоколом обиљежавања овог догађаја од републичког значаја планирано је да у 8.30 часова са паркинга код Саборне цркве у Бијељини крене аутобус за Тузлу, гдје је од 10.00 до 11.000 часова у насељу Брчанска Малта планирана мирна шетња и вјерски помен.

Након тога је предвиђен повратак у Бијељину, гдје ће у 12.30 часова код Спомен-костурнице убијеним у Тузланској колони на гробљу на Пучилама бити служен парастос, а у 12.45 часова планирано је полагање вијенаца и цвијећа и обраћање званичника.