latinica  ћирилица
14/05/2024 |  11:22 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

"Jахорина пословни форум" о циркуларној економији; Пријављена 134 учесника из девет земаља

На Јахорини је данас почео "Јахорина пословни форум" о циркуларној економији и моделу нових пословних прилика за који су пријављена 134 учесника из девет земаља.
Јахорина - пословни форум - Фото: СРНА
Јахорина - пословни форумФото: СРНА

Организатор конференције је Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, чији декан Марко Ђого каже да је ове године за овај скуп прихваћен 71 рад.

- Одлучили смо да тема буде циркуларна економија, јер је ријеч о новом пословном моделу гдје је неопходно избалансирати еколошке и економске аспекте - рекао је Ђого.

Он је подсјетио да су "Јахорина пословни форум" покренули прије 13 година са намјером да промовишу факултет који је тада отворио нови студијски програм Туризам и хотелијерство.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да овај пословни форум окупља значајан број еминентних стручњака из области економске праксе и теорије, што говори о његовом значају.

- Специфичност је у томе што се у исто вријеме одржава и Јахорина економски форум, а то говори да је Јахорина центар економске теорије и праксе у Републици Српкој и БиХ - рекао је Ћосић.

Он је навео да су ови форуми прилика да се учесници информишу о новинама када је ријеч о функционисању јавног и приватног сектора, али и о стању у економији.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је овогодишња конференција међународног карактера и веома важна, те да ће бити корисна када је ријеч о правилном усмјеравању економије.

Југовић је додао да је "Јахорина пословни форум" прилика да се људи из области екомоније и привреде сретну, размијене искуства и нека од њих примијене у Републици Српској.

Након отварања, услиједила је пленарна сесија "Циркуларна економија - модел нових пословних прилика", док је од 12.30 часова планирана панел-дискусија о теми "Циркуларна привреда у контексту реализованих активности - стање у БиХ".

Од 13.30 часова предвиђена је презентација пројеката Развојне агенције Републике Српске базираних на принципима циркуларне и/или зелене економије, од 14.00 часова презентација пројекта "Когенерацијска електрана - општина Пале" и од 16.00 часова интеркатедарски скуп "Међународна економија".

Сутра од 10.00 часова учесници ће на Економском факултету на Палама моћи да присуствују излагању радова по сесијама, а од 13.30 часова промоцији књиге "50 великих умова економије - мање познати детаљи из њихових живота" аутора Марка Ђоге.

Изношење закључака конференције биће од 14.30 часова на Економском факултету на Палама.