latinica  ћирилица
14/05/2024 |  11:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Којчић: Добро што ће Вучић у Њујорку скренути пажњу на веће злочине од Сребренице

Политички филозоф Драгољуб Којчић истакао је данас да је јако добро што се председник Србије Александар Вучић опредијелио да у Њујорку лично објасни и појмовне односе шта је геноцид, а шта ратни злочин, али и да скрене пажњу да постоје много крупнији геноцидни и злочиначки догађаји у новијој историји који би прије требало да буду процесуирани него Сребреница.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ TANJUG VIDEO -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Коментаришући изјаву комесара Европске уније за сусједску политику и проширење Оливера Вархељија да се не слаже са колективним кажњавањем везано за резолуцију о Сребреници, Којчић је за Тањуг рекао да Вархељи у оквиру својих могућности и надлежности коментарише ту ситуацију на прихватљив начин, оцијенивши да ће цијела "игра" око потенцијалног доношења резолуције о Сребреници да се деси у наредних пар дана.

Када је ријеч о најави Вархељија да је могуће чланство Србије ЕУ за пет година, до краја мандата нове Европе комисије, Којчић је изјавио да грађани Србије као и политичка власт не узимају ствари здраво за готово јер је још 2007. године обећано да ће Србија постати чланица ЕУ а није, као и да су у међувремену примљене неке земље које су по критеријумима испуњавања услова за пријем биле далеко иза Србије, зато што су били много важнији политички, геополитички и војно стратешки критеријуми него ко колико испуњава услове.

- Србија тренутно има политику која иде у више праваца да не мора да зависи само од ЕУ и њених обећања. Ако су лажна, њима на срамоту, ако не буду лажна и ако се испуне утолико боље. Најважније је да Србија са својом мултилатералном политиком увијек има алтернативу и то јесте мудрост Вучићеве политику - поручио је филозоф.

Одговарајући на питање какав је учинак одлазеће бриселске администрације када је ријеч о придруживању и о Косову и Метохији, Којчић је рекао да су у Европи избори на кључним нивоима и да ће то сигурно опредијелити одлазеће гарнитуре, али ће и на неки начин бити показатељ наредним гарнитурама какву политику подржавају грађани ЕУ.

- Европа се налази пред егзистенцијалним дилемама, да ли ће да се приклони општој конфронтацији са Русијом која сигурно неће донијети добро, мир, стабилност и развој као што ни санкције нису донијеле штету Русији него њима самима, тако да ће грађани ЕУ имати прилику да донесу стратешке одлуке, а мислим да се то односи и на изборе у САД - оцијенио је он.

Сматра да Србија у овом тренутку има јако добру позицију која је утемељена на истини, праву, правди и моралу, и да ће многи препознати оно што им предсједник Вучић буде рекао.