latinica  ћирилица
14/05/2024 |  12:21 | Аутор: СРНА

Остојић: Некажњавање злочина над Србима указује на апсурд правосуђа БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је да некажњавање злочина над Србима широм БиХ указује на апсурд правосудних институција БиХ.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

- Изгледа да је у протеклом рату било дозвољено убијати само Србе и на почетку рата припаднике ЈНА. Нама у сваком случају остаје да наставимо борбу и надам се да ће невино пострадале жртве и њихове породице једног дана добити сатисфакцију и да ће правда стићи починиоце злочина над Србима - рекао је Остојић на конференцији за новинаре у Бијељини.

Он је истакао да ће сутра у Тузли и Бијељини бити обиљежене 32 године од убиства 54 војника ЈНА у Тузли приликом договореног мирног повлачења из касарне.

- Поставићемо сутра и питање због чега је ова младост мучки и звјерски убијена и због чега до данас нико није одговарао за тај злочин, а зна се ко су непосредни извршиоци и налогодавци - рекао је Остојић.

Он је истакао да је 15. мај 1992. године један од значајнијих датума, који се обиљежава у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у знак сјећања на овај злочин на Брчанској Малти у Тузли, као и на егзодус српског народа са подручја тузланске регије.

- У овом злочину погинула су 54 војника, од којих 51 на лицу мјеста, а тројица послије неколико дана од посљедица тешког рањавања, док је 78 рањено. Око 80.000 Срба је под терором морало напустити своја вјековна огњишта, од којих су се многи прикључили Војсци Републике Српске, а у наставку одбране српског народа још око 1.300 је погинуло - рекао је Остојић.

Он је позвао грађане да сутра у Бијељини и Тузли присуствују програму обиљежавања сјећања на страдање војника ЈНА у Тузли 1992. године, на почетку рата у БиХ.

Остојић је навео да је долазак аутобуса из Бијељине у Тузлу предвиђен око 10.00 часова, гдје је планирана планирана мирна шетња, вјерски обред и полагање бијелих ружа и паљење свијећа, а потом слиједи повратак у Бијељину и наставак програма обиљежавања на градском гробљу Пучиле, у 12.30 часова.

Савјетник градоначелника Радослав Остојић рекао је да аутобуси испред Саборне цркве у Бијељини крећу према Тузли у 8.30 часова, а оне које не буду могли да иду позвао је да се придруже парастосу на градском гробљу у Пучилама.

- Овај догађај морамо да испратимо и очувамо културу сјећања на ове жртве и карактер рата, а страдање недужних војника показује да је овај рат био наметнут - рекао је Остојић, који је и члан Завичајног удружења Тузлака.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну и том приликом убијена су 54 припадниика ЈНА, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.