latinica  ћирилица
14/05/2024 |  12:35 ⇒ 12:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Јозеф Фрицл са психијатрије иде у затвор

Аустријски суд пресудио је да Јосеф Фрицл, који је своју кћерку држао у заточеништву 24 године, силовао је и са њом имао седморо дјеце, може да буде премјештен из психијатријског притвора у обичан затвор.
Државни суд у Кремсу (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Државни суд у Кремсу (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Државни суд у граду Кремс је у саопштењу навео да 89-годишњи Јосеф Фрицл може бити премјештен јер више не представља врсту опасности која захтијева задржавање у психијатријском притвору.

Одлука је заснована на саслушању Фрицла 30. априла, као и на извјештајима форензичких и психијатријских вјештака, преноси АП.

- Због Фрицлове напредујуће деменције и лошег физичког здравља, психијатријски притвор више није неопходан за његов "комбиновани поремећај личности", јер више не постоји опасност да почини тешка кривична дјела, саопштено је из Суда.

Из Суда су навели да Фрицл може да буде премјештен у затвор на 10 година пробног периода, али да не може у потпуности да буде пуштен.

Тужиоци су у јануару уложили жалбу на ранију одлуку да Фрицл може бити премјештен у обичан затвор, а обје стране такође имају право жалбе на посљедњу одлуку суда.

За његов злочин сазнало се 2008, а наредне године је осуђен на доживотну затворску казну због инцеста, силовања, принуде, затварања и поробљавања своје кћерке, као и убиства из нехата једног од својих малољетних синова.

Фрицл је постао познат као "чудовиште из Амштетена" по граду на сјеверу Аустрије гдје је закључао своју тада 18-годишњу кћерку у звучно изоловани подрум своје куће 1984. године.