latinica  ћирилица
14/05/2024 |  12:48 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Научна конференција: Западни фалсификат и проблем геноцида - ризик за нарушавање мира

Учесници међународне научне конференције "Традиција, кривично и међународно кривично право" одржане у Врњачкој Бањи у вријеме обиљежавања 79. годишњице победе народа Европе над Хитлеровим нацизмом и уочи 125. годишњице Прве Хашке мировне конференције (1899. године), која је поставила темеље за рјешавање међународних спорова мирним путем, сматрају да је неопходно да се истакне да напори Запада који су усмјерени ка доношењу и прихватању резолуције Генералне скупштине УН о осуђивању ратних злочина као геноцид из 1995. године у Сребреници, представљају реалну пријетњу за нарушавање мира у Европи.
Научна конференција - Фото: РТРС
Научна конференцијаФото: РТРС

- Указујемо да ти напори представљају једну прљаву политичку игру, која се користи за слабљење Србије, али и сваке друге земље која баштини традиционалне духовно-моралне вриједности - саопштено је из Српског удружења за међународно кривично право.

Истичу да једнострано истраживање реалне ратне трагедије у Сребреници 1995. године, допуњавано антисрпском реториком и злоупотребом Међународног трибунала за бившу Југославију у Хагу, до данас није резултирало правичном оцјеном дешавања у БиХ из тог времена.

- Ратни злочини не спадају увијек у категорију кривичног дјела геноцида. Нема вјеродостојности у процјени броја жртава трагедије, некада се наводи пет, а некада осам хиљада жртава за цијели регион, укључујући и нестале особе, као и принудно расељене у друге регионе и државе. У односу на Радована Караџића и Ратка Младића, као и низ других осуђених лица трагедије у Сребреници, дошло је до објективне импутације, што је недопустиво и противријечи општеприхваћеним људским правима и слободама - истакли су.

Наводе да покушај Запада, да кроз механизам доношења резолуције Генералне скупштине УН 2024. године, означи Србе као "геноцидан народ" директно подрива ионако крхки мир у БиХ и уништава смисао и праксу Дејтонског споразума из 1995. године.

Навели су да такво дјеловање истовремено доприноси повећању ризика за мир и стабилност у Европи.

- У потпуности подржавамо ставове Србије, Републике Српске и Русије у оцјени опасности од једностраног тумачења трагедије у Сребреници. Нужно је указати да иницијатори доношења резолуције о Сребреници у УН преузимају одговорност за нарушавања мира на простору бивше Југославије и крах Дејтонског механизма за регулисање ситуације у БиХ, означавајући ратне злочине у Сребреници 1995. године као геноцид - закључили су у саопштењу.