latinica  ћирилица
14/05/2024 |  13:08 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Вишковић: Повећање минималне плате није утицало на ниво запослености (ВИДЕО)

Повећање минималне плате није утицало на ниво запослености у Српској и циљ ове одлуке Владе био је да заштити раднике, поручио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

- Немамо никакав значајан пад запослености у Републици Српској за четири мјесеца ове године у односу на исти период прошле године - рекао је Вишковић. И прије повећања минималне плате било отпуштања радника и затварања фирми, то се дешава и сада, али то није ништа драматично у односу на исти период прошле године. Не стоји прича да повећање минималне плате представља удар на привреду Републике Српске - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да је са повећањем минималне плате у Српској повећана јавна потрошња, уплата средстава у пензионе, те фондове социјалне и здравствене заштите, као и приходи од ПДВ-а.

Истовремено, додао је Вишковић, просјечна плата у априлу је била 1.392 КМ.

- Морамо, уз све поштовање послодаваца, да заштитимо раднике, тако да не нанесемо претјерану штету пословној заједници, али и да повећамо стандард наших људи како би остали овдје и радили. То је био циљ Владе и мислим да смо заједно у томе успјели - рекао је Вишковић.