latinica  ћирилица
14/05/2024 |  13:38 ⇒ 13:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Стано: Приштина прекршила аранжмане за званичне посјете и игнорисала значај СПЦ

Портпарол Европске комисије Петер Стано критиковао је данас одлуку Приштине да спријечи улазак патријарха Порфирија и седам епископа СПЦ на територију Косова и Метохије, наводећи да је влада у Приштини таквим потезом прекришила аранжмане за званичне посјете из 2014. године и игнорисала значај који СПЦ има за грађане на КиМ.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Стано је на брифингу за новинаре у Бриселу нагласио да је то против "основних принципа сваког мултиетничког и толерантног демократског друштва".

Он је, на питање Танјуга како коментарише то што је Приштина спријечила патријарха Порифија и седам епископа да уђу на КиМ, нагласио да је посјета најављена у складу са релевантним споразумима о дијалогу и да је требало да буде дозвољена.

- Требало је да буде дозвољено да се (посјета) настави. Одбијањем уласка њему, приштинска влада не само да је прекршила аранжмане за званичне посјете из 2014. године, већ је и очигледно игнорисала значај који Српска православна црква и даље има за дијелове грађана Косова, а ово је против основних принципа сваког мултиетничког и толерантног демократског друштва - рекао је Стано.

Он је поновио позив Европске уније на "пуну и безусловну имплементацију свих споразума и обавеза из дијалога, укључујући о званичним посјетама".

На питање да ли ће посјета патријарха Порфирија бити једна од тема сутрашњег састанка на нивоу главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу, Стано је рекао да је тај састанак фокусиран на "веома специјалну агенду", али да, како претпоставља, ЕУ никада не пропушта прилику да пренесе "своје поруке, очекивања или незадовољство акцијама, корацима и одлукама појединачних страна у свакој прилици када се сусрећемо".

Он је, ипак, подвукао да је много тога на сутрашњем дневном реду у покушају да се, као и током претходних састанака, ријеши питање утицаја одлуке о динару такозване Централне банке Косова.

Власти у Приштини, по директној наредби премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, забраниле су јуче патријарху Порфирију и седморици владика који су били у његовој пратњи да уђу на КиМ како би данас присуствовали почетку засједања Светог Архијерејског Сабора СПЦ у Пећкој патријаршији и били са страдалним српским народом на Косову и Метохији, саопштио је раније директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.