latinica  ћирилица
14/05/2024 |  14:12 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Јахорина економски форум: Простор западног Балкана - тржиште будућности (ФОТО/ВИДЕО)

Простор западног Балкана представља тржиште будућности, рекао је предсједник Јахорина економског форума Горан Рачић, током церемоније отварања овог форума.
Економски форум Јахорина - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Економски форум ЈахоринаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Истакао је да ова манифестација представља један од најзначајнијих регионалних догађаја.

- Тема је "Западни Балкан и дугорочни правци развоја" са преко 600 учесника. О томе се интезивно говори задњих 10 година. Данас све земље западног Балкана имају споразум о придруживању са ЕУ - каже Рачић.

Подсјећа да су средства из ЕУ намјењења за план раста.

- Без обзира што све земље западног Балкана имају потписане многе споразуме, на терену није баш тако, јер велике силе улазе у сфере утицаје свих земаља. Имамо потребу да интегришемо тржиште од 18 милиона људи. Сви предуслови су да овај простор буде тржиште будућности - навео је Рачић.

Република Српска је отворена према региону и сарадњи и имамо перспективу, рекао је предсједник Српске Милорад Додик током церемоније отварања Јахорина економског форума.

- Показује да смо били у праву када смо почињали прије седам година причати ову причу на Јахорини. Ако ништа, да барем себе натјерамо да сљедеће године будемо мало бољи - навео је Додик.

Истакао је да је одлука Српске да повећа најнижу плату учинила да се повећа раст домаћег производа.

- И можемо са сигурношћу рећи да ћемо годину завршити са растом од 19 милијарди КМ - јасан је Додик.

Министар економских односа и спољне трговине у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да овај форум представља бренд Српске.

- Поносни смо што се Јахорини већ седму годину заредом одржава овакав догађај. Ту је цијели регион, политичке, али и привредне елите. Желимо да покажемо да је Српска у међународим водама препозната као неко ко жели привући стране инвестиције на ове просторе - истакао је Кошарац.

Навео је да Српска потенцира на регионалној сарадњи.

- И у томе чему предњачи и предсједник Српске Милорад Додик. Конкретне ефекте од свега тога имаће не само појединци и фирме, већ читава Српска али и ФБиХ из које стижу стачно опструкције, али то им неће донијети ништа добро - навео је Кошарац.