latinica  ћирилица
14/05/2024 |  14:50 ⇒ 17:05 | Аутор: СРНА

Којић: Шмитов допис УН - најновији атак на истину

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да је допис који је Кристијан Шмит упутио Савјету безбједности УН најновији атак на истину с циљем разарања Дејтонског споразума и стварања унитарне БиХ.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

- Шмит безочно лаже када прича о томе како је Република Српска, односно њено руководство извор проблема у БиХ, штитећи на тај начин политичко Сарајево и све сарајевске радикалне исламисте који позивају отворено на рат и ратне сукобе - рекао је Којић Срни.

Он је навео да је парализа државе о којој говори Шмит наступила оног тренутка када се почео понашати као неки ауторитет и неки високи представник, а да то заправо није, јер није изабран како би требало.

Којић је указао да Шмит као такав нема право да намеће законе, нити доноси одлуке, те да је највећи камен спотицања у договору између народа у БиХ.

- Када говори о назадовању демократије поручујем му да прво научи шта је демократија, па да онда прича о томе, јер није демократија да нам забране да говоримо научно доказане чињенице које су цјелом свијету презентовали највећи ауторитети о Холокаусту, а то је да се у Сребреници није десио геноцид над муслиманима о којима Шмит говори да су данас угрожени - нагласио је Којић.

Он је упитао како онда и зашто не помене инцидент када су ђаци основне школе скрнавили православно гробље, као и његове позиве да се представници удружења српских жртава санкционишу јер говоре само истину.

- Он избјегава те чињенице јер му сметају Срби и Република Српска која није и никада га неће признати за високог представника док не буде изабран у процедури која мора бити испоштована и док не буде радио сходно овлаштењима високог представника - рекао је Којић.

Он је навео да Шмит "није ништа друго него потпарол сарајевске махале и западних амбасада".

- Срамно је што је то себи дозволио у тим годинама и требао би да покаже мало више поштовања према свима, али и према себи - закључио је Којић.