latinica  ћирилица
14/05/2024 |  14:50 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Додик: Проблем земаља региона прилагођавање новим околностима, али морамо дати шансу економији (ВИДЕО)

Проблем земаља региона прилагођавање новим околностима, али морамо дати шансу економији, рекао је у Централном интервјуу на Економском форуму на Јахорини предсједник Републике Српске Милорад Додик
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Истакао је да одавно економија није зависила од политике као што је то данас.

- На примјер, многе земље су увеле санкције Русији, и аутоматски су изгубили снабдијевање јефтиним гасом. И за двије до три године дошло је до пада економије Њемачке и још неких земљаља, што је прије било незамисливо. Зато без обзира на политичке трзавице и различите ставове увијек шансу треба дати економији - поручио је Додик.

Нагласио је да ће "на крају живот ће морати да надвлада и да ће морати доћи испред политике".

- Нужда ће натјерати многе да доносе брзе одлуке - јасан је Додик.

Каже да је комплексност овог региона веома тешка и захтјевна.

- У БиХ је много боља економска ситуација него полотичка, која је веома тешка. И ове године имамо раст прихода, домаћих производа, на степену смо ниске задужености - каже Додик.

Каже да је приоритетан задатак дигитализација.

- Наравно да имамо проблема, нигдје не тече мед и млијеко. Код нас је видљиво јако мијешање страног фактора у јавним пословима, па чак и наметање закона који утичу на цјелокупан економски миље - навео је Додик.

Изјавио је да Република Српска располаже и оним што је пољоприведно земљиште.

- Ми смо могли да прехранимо цијелу Српску за вријеме пандемије храном коју произведемо сами. Наравно то није довољно, али и то показује да имамо капацитете на многим пољима - навео је Додик.