latinica  ћирилица
14/05/2024 |  15:50 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Додик: Српска много улаже у путну инфраструктуру

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се много улаже у путну инфраструктуру и да Република Српска и њени фондови то могу да издрже.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је на централном панелу под називом "Дугорочни правци развоја - западни Балкан" рекао да Република Српска већ располаже ауто-путем у дужини од 120 километара и да је примарни циљ да се настави према Модричи.

- Имамо већ уговорене аранжмане. Уговорили смо са Кинезима пут од Модриче до Брчко дистрикта и од Брчко дистрикта до Бијељине. А од Раче до Бијељине већ се гради дио ауто-пута. И вјерујемо да ћемо у наредних четири или пет година моћи да имамо спој између Бањалуке и Београда и да буде повезан ауто-пут. С тим што ћемо опет имати један мали проблем који ћемо покушати да ријешимо - навео је Додик.

Он је појаснио да партнери из бошњачког народа траже трасу која је до 20 километара дужа, што је потпуно нерационално са становишта Републике Српске.

Додик је рекао да је план у овој години развити пројекте у вези са брзим путем који треба да иде од Требиња према Билећи, па све до Вишеграда.

Додик је додао и да се врши санација и модернизација пута који иде од Зворника све до Пала.

ЕКОНОМИЈА СРПСКЕ НАЈМАЊЕ ЗАДУЖЕНА У РЕГИОНУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да је Република Српска има економију која расте и да је најмање задужена у региону.

Додик је истакао да је Република Српска је креирала нова рада мјеста, те да је само од Нове године до данас отворено више од 5.000 радних мјеста.

- Република Српска има повећан домаћи производ са 16 милијарди од прошле године на 19 милијарди КМ, колико ће бити ове - рекао је Додик на конференцији за новинаре након што је отворен Јахорина економски форум.

Он је навео да Република Српска биљежи нове инвестиције и спроводи динамичну привредну активност, те да има најниже збирне стопе оптерећења на бруто плате.

- Република Српска помаже инвеститорима. У овом тренутку генерише се 10 милијарди КМ нових инвестиција - нагласио је Додик.

Додик је рекао да се раст економије биљежи и у БиХ, те да то говори о томе да постоји амбијент да се овдје ставарају добре пословне идеје.

- Имате земље као што је у Србији гдје је структуру власт таква да осигурава нове инвестиције, али видимо исто тако и дјеловање опозиционих и других група. Тако да у БиХ је то специфично зато што је БиХ створена од два ентитета и три конститутна народа - каже Додик.

Он је рекао да је одржавање Јахорина економског форума веома значајно и да је прилика да се унаприједе и политике Републике Српске.