latinica  ћирилица
14/05/2024 |  17:21 ⇒ 21:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Сабор: СПЦ и Срби на КиМ живе у потпуној несигурности, забрана и патријарху

Свети Архијерејски Сабор саопштио је данас да је Црква суочена са потпуним безакоњем које актуелна власт у Приштини спроводи према Српској православној цркви и српском православном народу, овога пута ограничавајући слободу кретања самом поглавару СПЦ Порфирију и српским архијерејима и да СПЦ и српски народ на КиМ живе у потпуној несигурности.
Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве - Фото: Уступљена фотографија
Свети Архијерејски Сабор Српске Православне ЦрквеФото: Уступљена фотографија

Како је наведно, то што је поглавару СПЦ онемогућено да оде у Пећку патријаршију је као да папи буде забрањено да оде у Ватикан или поглавару Цркве Енглеске у катедралу у Кентерберију.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ на челу са патријархом српским Порфиријем апелује на међународне органе на Косову и Метохији да учине све што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права и основних слобода српског народа, наводи се у саопштењу патријарха и архијереја који поручују да остају са својим народом на Косову и Метохији.

- Онемогућавајући им на потпуно противправан начин, заправо насиљем, да служењем Божанствене службе отпочну редовно годишње засjедање Светог Архијерејског Сабора у манастиру Пећка Патријаршија, на коме то чине од прве половине 14. стоqећа и доба светог патријарха Јоаникија Другог, свети Архијерејски Сабор пред цijелим цивилизованим свijетом, а посебно пред хришћанима, свjедочи да српски народ и његова СПЦ на Косову и Метохији живе у потпуној правној, што значи егзистенцијалној, несигурности - наведено је у саопштењу.

Како се истиче, архијереји се сабирају једном годишње из цијелог свијета, са свих континената и пролазе многобројне границе без проблема, осим када треба да дођу на Косово и Метохију, "своје духовно огњиште".

Ово безакоње учињено пред лицем свијета, како је наведено, у часу када се власт у Приштини нада пријему у Савјет Европе, блиједа је слика онога што тамошња власт свакодневно чини српском народу који живи на свом вјековном животном простору, на Косову и у Метохији најмање миленијум и по, о чему живо свједоче древни манастири и цркве, гробови, фреске и иконе непроцјењиве вриједности.

- Стога Свети Архијерејски Сабор указује свим одговорним међународним чиниоцима који имају могућност да утичу на приштинске власти да су овим актом грубо показале да за патријарха српског, епископе, свештенство и вјерни народ СПЦ на простору КиМ не важе међународно признате и општеобавезујуће одредбе Универзалне декларације Уједињених нација о људским правима, Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Међународног пакта о грађанским и политичким правима и других конвенција које сваком човјеку, па и патријарху српском, архијерејима, свештеницима и вјерницима СПЦ, непосредно гарантују право на слободу кретања, право на слободу мисли, савјести и вјероисповијести, право на слободу мирног окупљања и друга зајемчена људска права и слободе - наводи Сабор.

Такође, позива православни и сав хришћански свијет и његове духовне вође да се молитвом и другим начинима заузму за поштовање њихових вјерских права.

- Српска православна црква никада није била, није ни сада, а засигурно ни убудуће неће бити политичка институција већ јесте и остаје духовна Мајка православних Срба која своју духовну мисију неометано врши у државама широм свијета. Српска православна црква ни у Републици Србији ни у другим државама нема статус државне Цркве или политичке организације и зато се на њу не могу примјењивати политичка мерила. Актуелне власти у Приштини су класичном злоупотребом права и подривањем темеља владавине права, у данима када православни хришћани прослављају Васкрсење Христово, покушале да понизе СПЦ и да међу косовско-метохијске Србе унесу нове страхове и зебње не би ли их принудили да напусте своје светиње и домове - истиче се у саопштењу.

СПЦ поручује да је свуда, а посебно на Косову и Метохији посвједочила, а и данас свједочи да остаје са својим народом без обзира на насиље које се систематски и некажњено спроводи над православним Србима деценијама, а посебно од 1999. године до данас.