latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:10 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Воћари задовољни родом и цијеном трешње (ВИДЕО)

Након увозних, на продајне полице пристигле су и ране сорте домаћег воћа и поврћа. Произвођачи чији је развој ране производње додатно подржан и кроз систем субвенције, задовољни су цијеном.
Трешње - Фото: РТРС
ТрешњеФото: РТРС

За килограм раних сорти портебно је издвојити и до шест КМ. Иако купци негодују, произвођачи кажу да једва покривају производне трошкове.

Сића Борковић, произвођач трешње из Турјака, каже да је било много хладних дана и мраза у воћнацима, зависно од ране сорте и положаја гдје се која врста налазила, те су неке страдале. Истиче да су, ипак, задовољни уродом.

Знатно боља ситуација је у експерименталном засаду Пољопривредног факултета Бањалука. Комплетно примјењена агротехника одразила се и на принос и на квалитет.

Миљан Цвјетковић, професор на Пољопривредном факултету Бањалука, рекао је да њихова стабла трешње мраз није угрозио и да су задовољни уродом. Радили су и проређивање плодова, а та мјера помаже да се оствари оптималан квалитет.

На тржишту је слична ситуација и са домаћом јагодом. Породица Пећанац, из Ламинаца код Градишке, ово воће узгаја на пола хектара и продаје га у просјеку за шест КМ за килограм. Истичу да су задовољни и продајом, јер је квалитет одличан.

Произвођачи раних сорти чији производи достижу вишу цијену на тржишту могу рачунати и на додатне подстицаје, да би унаприједили и примијенили комплетну агротехнику.

Мирослав Бојић, градоначелник Лакташа, рекао је да ће бити издвојено око 700.000 КМ за произвођаче воћа и поврћа на територији града, те да могу рачунати на подстицаје сви они који ова средства већ добијају од ресорног министарства.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, истакао је да је за Министарство најважније да се виде ефекти подстицаја на терену, што пољопривредном произвођачу даје сигурност, јер он рачуна на та средства. Додао је, да су све оне радње и мјере које се односе на саму производњу и примјену агротехнике задатак самог произвођача.

У Републици Српској постоје врло добри услови за производњу трешања и ово воће представља значајан развојни потенцијал, с обзиром на то да је у посљедњих десет година њена производња, а тиме и потражња, у свијету повећана за педесет одсто.