latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:20 ⇒ 15/05/2024 | 07:54 | Аутор: РТРС

Тузланска колона - некажњени злочин; 32 године од почетка егзодуса Срба (ВИДЕО)

Мирном шетњом и паљењем свијећа на Брчанској малти у Тузли и парастосом на спомен обиљежју на гробљу Пучиле у Бијељини, сутра ће бити обиљежена 32. годишњица страдања припадника ЈНА. У нападу муслиманских паравојних формација на колону ЈНА, током повлачења из тузланске касарне, убијена су 54 војника, 78 их је тешко рањено. За злочин нико није одговарао.
Тузланска колона - Фото: Screenshot/YouTube
Тузланска колонаФото: Screenshot/YouTube

Припадници тзв. Патриотске лиге и Зелених беретки мучки су напали колону ЈНА која се, на основу раније постигнутог договора, мирно повлачила из касарне "Хусинска буна".

Преживјели учесници Тузланске колоне и породице убијених и рањених војника, не мире се с чињеницом да за овај злочин нико није кажњен.

- Има много доказа гдје се види и по документама и по изјавама тадашњих власти Тузле да је то припремљено унапријед. Можда чак мјесец дана раније се припремило, развлачили су војску ЈНА само да би то добро организовали и направили овакав злочин - казао је Миленко Мићановић, син погинулог борца.

За напад на Тузланску колону суђено је Илији Јуришићу, старјешини Сектора јавне безбедности Тузла, оптуженом да је издао наредбу за отварање ватре на војну колону.

Осуђен је на 12 година затвора, а потом пред Апелационим судом у Београду ослобођен оптужбе.

Тужилаштво БиХ прекинуло је истрагу против ратног градоначелника Тузле Селима Бешлагића и других у случају "Тузланска колона".

Република Српска истрајаће у доказивању истине о страдању Срба у минулом рату у БиХ.

- Живимо у апсурду гдје се само суди Србима и српском народу, гдје желе да нас прогласе чак и геноцидним. А што се тиче оних који су починили злочин над Србима, нико не одговара - рекао је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Српске.

Небојша Видаковић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Српске, наглашава трајну обавезу за тражењем истине и правде, како наводи, све док не буду процесуирани сви који су починили злочине.

Нападом на Тузланску колону почео је егзодус српског народа из тузланске регије.

С тог подручја расељено је око 80.000 Срба, док их је данас у Тузланском кантону, свега 1,6 одсто.