latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:27 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Јахорина економски форум - БДП Српске биће 19 милијарди КМ (ВИДЕО)

Јединствено регионално тржиште, адекватно кориштење ресурса, унапређење пољопривреде, туризма, развој енергетике, креативне индустрије, демографија. Све ово теме су седмог Јахорина економског форума, под мотом "Западни Балкан - дугорочни правци развоја".
Јахорина економски форум - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Јахорина економски форумФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је покровитељ овог форума, истакао је да је економија Српске стабилна и отворена за сарадњу, што потврђује 10 милијарди инвестиција, које се реализују.

Форум је окупио 600 учесника из 20 земаља, који ће наредна три дана разговарати о привредним изазовима и економском развоју.

Јахорина економски форум у кратком времену израстао је у престижни регионални пословни догођај. Присуство компанија из Грчке, Србије, Њемачке и кинеског Хуавеја то потврђује. Ове, као и претходних година, кроз дијалог, панеле и стручна предавања циљ је изњедрити закључке који ће побољшати стандард грађана и подржати пословну заједницу.

- Стотину говорника ће на 16 панела говорити о свим темама које су битне и које треба да детерминишу дугорочне правце развоја западног Балкана. Форум  ће креирати одређене политике које ће бити усмјерене ка надлежним институцијама Републике Српске и БиХ и да производимо одређене закључке интересантне за регион - рекао је Горан Рачић, предсједник Јахорина економског форума.

Економска ситуација много је боља од политичке, у Републици Српској повећана је просјечна, а и минимална плата. Све више радника је у реалном сектору, присутне су стране инвестиције. Ипак, суочавамо се са одласком радне снаге, јер је ЕУ отворила своје тржиште, поручио је предсједник Републике Српске на отварању Форума.

- За нас је важно одржавање овог форума. Република Српска има економију која расте, има најмање задужену економију, тек 31 одсто домаћег производа. Креирали смо нова радна мјеста, само од нове године до данас преко 5.000 нових радних мјеста. Република Српска има повећан апсолутни износ БДП који је на крају 2023. био 16 милијарди, а на крају ове године биће 19 милијарди КМ, што говори о томе да се у Републици Српској сроводе инвестиције и динамична привредна активност - истакао је Додик.

На отварању се могло чути да је Јахорина послије Београда на води највеће градилиште у региону. Источно Сарајево поносно је што је домаћин значајног форума, који је већ својеврстан бренд Републике Српске.

- У Републици Српској се из године у годину организују такве манифестације које потврђује да је Српска мјесто дијалога и регионалне сарадње, како би се етаблирала наша привредне заједнице на тржиштима региона и свијета. Веома је значајно да Република Српска води политку дијалога и стабилноста, а забрињавајуће су поруке неких других у БиХ који не разумују поруке за регионалном сарадњомм прије свега када је у питању "Отворено Балкан" - рекао је замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.

Иновације у пољопривреди, енергетици, привредним гранама од круцијалне важности за опстанак сваког друштва. Развој туризма и употреба вјештачке интелигенције само су неке од тема о којима ће пословни људи из региона и свијета разговарати и тражити најбоља рјешења.

- Имамо важан панел који се тиче демографије, која је вјероватно један од кључних проблема ових наших простора и мислим да ћемо бити принуђени да, у складу са демографијом, опредјељујемо будуће моделе привреднеог раста и у том смислу мислим да је форум сваке године све бољи и бољи - истакао је Драган Шаговановић из Савеза економиста Србије.

У фокусу Јахорина економског форума данас је био Централни интервју са предсједником Српске, у којем је Додик нагласио да нема привредног развоја без политичке стабилности која је у Републици Српској обезбијеђена, али геополитичка ситуација негативно утиче на економију.

- Мислим да одавно економија није зависила у толиком степену од глобалне политике као данас. Ако дођете у позицију да неке земље морају пратити политике Запада које креира ка Русији, значи да ћете изгубити јефтине енергенте и то најбоље показује Њемачка. Само је било потребно три, четири годиен да њемачка привреда значајно падне, а када њихова економија пада то утиче на наше извознике, произвођаче, који имају мање наруџбе - навео је Додик.

Додик је поново актуелизовао предности иницијативе "Отвореног Балкана" која поједностављује процедуре за привреднике у региону. Колико је Република Српска привлачна за инвеститоре образложио је примјером њемачких власти који су практично кажњавајући руководствсо Српске формално одустала од улагања у вјетропаркове у Херцеговини, али њихови привредници то не желе, желе да остану у тим пројектима.

- Основно је прича да и поред тога да имамо доста људи са Запада који овдје послују. Готово да нема мјеста у Републици Српској у којој нема неке инвестиције у области аутоиндустрије или неке врсте производње која је важна за тржиште Европе - рекао је Додик.

Додик је истакао да Република Српска има 120 километара изграђеног ауто-пута, у току су радови на дионици од Добоја ка Модричи, с Кинезима је договорено да граде ка Брчко дистрикту, потом ка Бијељини, а од Раче до Бијељине већ се гради.

Јахорина економски форум биће настављен сутра темама посвећеним јединственом регионалном тржишту.