latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:44 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Колико је грађана примило вакцину Астра Зенека и постоји ли разлог за забринутост? (ВИДЕО)

Астра Зенека најавила је да повлачи своју вакцину против ковида-19, неколико мјесеци након што је на лондонском суду признала да ова вакцина може да изазове ријетке и опасне нуспојаве. Оне су повезане са најмање 81 смртним случајем у Великој Британији.
Вакцина - Фото: РТРС
ВакцинаФото: РТРС

У току пандемије, у Српској је, са двије дозе ове вакцине вакцинисано 18.315 особа.

Према подацима надлежних институција, до сада није забиљежена ниједна пријава нежељених реакција.

Педесет и једна особа тужила је Британску фармацеутску компанију након озбиљних здравствених посљедица након вакцинисања са двије дозе Астра Зенеке.

Консултант Уницефа за вакцине и имунизацију др Драгослав Поповић рекао је за нашу телевизију да је ову вакцину примио мали број људи. Сви су били под надзором и за сада каже, није било нежељених реакција.

- Оно што је примијећено код ове вакцине је то да на неких 100.000 вакцинисаних постоји ризик од појаве два до три случаја тромбозе. Ти случајеви су праћени као и остали - рекао је Поповић.

А једна од нежељених реакција која се доводи у везу са вакцином Астра Зенека јесу проблеми код рада срца, каже кардиолог из Србије Снежана Башић.

Башићева тврди да ова вакцина у себи има штетне материје које могу утицати на кардиолошке функције организма иако ово званично још увијек није доказано.

- Може изазвати шлогове и инфаркт срца. Међутим није то нешто што се тренутно може десити већ што ће се дешавати у наредних десет година након вакцинације - појаснила је Башићева.

Након озбиљне полемике и тужби, вакцина Астра Зенека се више не користи у Европској унији.

Професор молекуларне медицине у Њујорку Лоренс Јанг каже да у појединим земљама сигурно имају залихе и постоји страх да ће се у сиромашним земљама и даље наставити користити.

- Постоје нежељени ефекти за све лијекове, као и за све вакцине. Проблем је што је ово веома, веома значајан нежељени ефекат код неколико људи. Они ће се повући колико год могу - нагласио је Јанг.

Институт за јавно здравство Српске не располаже више са вакцином произвођача Астра Зенеке.

Укупно за вријеме пандемије набављено је више од 400.000 доза ове вакцине.

До сада према подацима Института, у Српској није пријављена ниједна нежељена реакција.