latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:54 | Аутор: СРНА

Поруке "Алаху екбер" на Цркви Свете Тројице у селу Накло код Пећи

Епархија рашко-призренска саопштила је да су, према извјештају који им је доставио парохијски свештеник у Пећи, непозната лица провалила и у Цркви Свете Тројице у селу Накло код Пећи исписала графите, међу којима су и поруке "Алаху екбер".
Епархија рашко-призренска упозорава на кршење права (Фото: eparhija-prizren.com) -
Епархија рашко-призренска упозорава на кршење права (Фото: eparhija-prizren.com)

На албанском је исписано и "уклоните ову цркву одавде, само муслимана има ту"!, "не желимо цркве, желимо џамије, ислам је једина права вера!".

- Посебно је забрињавајућа чињеница да је овај инцидент услиједио након одлуке власти у Приштини да патријарху и епископима Српске православне цркве забране улазак на Косово, чиме су им онемогућили служење Свете литургије и почетак редовног засједања Светог Архијерејског Сабора у манастиру Пећка патријаршија, како се чинило још од 14. вијека - наводе из Епархије и изражавају дубоку забринутост због најновијег напада на објекте Српске православне цркве.

Из Епархије указују да се напади на српске православне храмове на Косову и Метохији континуирано дешавају и да су посебно учестали посљедњих мјесеци.

- Највећим дијелом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и вјерску позадину јер су усмјерени конкретно против српске заједнице и СПЦ - указују из Епархије.

У саопштењу се наводи да је Црква у селу Накло посвећена Светој Тројици и спаљена је у мартовским нередима 2004. године.

- Обнова је почела 2020. године када је очишћена порта и гробље, касније је ограђена порта заједно са гробљем, постављена је столарија и урађен је кров на цркви - додаје се у саопштењу.

Из Епархије подсјећају да је у овом селу прије 2004. живјело 300 православних Срба, чијом је иницијативом обнова ове цркве и започела.