latinica  ћирилица
14/05/2024 |  22:06 ⇒ 15/05/2024 | 07:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Питање чланства самопроглашеног Косова у Савјету Европе није на дневном реду

Дневни ред Комитета министара Савјета Европе, који ће засједати 16. и 17. маја у Стразбуру је усвојен и на њему се није нашло питање чланства самопроглашеног Косова у Савјету Европе, сазнаје Танјуг.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Како је речено, дневни ред је склон промјенама и може се десити да ово питање буде уврштено и на самом министарском састанку.

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе Биљана Пантић Пиља рекла је јуче да мисли да је након састанка предсједника Србије Александра Вучића са његовим колегом Емануелом Макроном дошло до одређених промјена у ставовима појединих земаља, прије свега Италије и Француске, и изразила наду да се о пријему самопроглашеног Косова неће уопште расправљати на предстојећем Комитету министара.

ПС СЕ је 16. априла усвојила препоруку за пријем самопроглашеног Косова на основу извјештаја Главне извјеститетељке за пријем Доре Бакојани.

Бакојани је препоручила чланство самопроглашеног Косова, иако је Приштина испунила само један од три услова које је она првобитно навела, а то је спровођење одлуке уставног суда у Приштини о враћању земље манастиру Високи Дечани и то тек осам година након доношења.

Дуга два услова - формирање Заједнице српских општина и рјешавање проблема експропријације земљишта у општинама гдје живе углавном Срби, Приштина није испунила.