latinica  ћирилица
15/05/2024 |  07:49 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Воде Српске: Систем одбране од поплава на много бољем нивоу него 2014. године (ВИДЕО)

Након великих поплава 2014. године Влада Републике Српске, ресорно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Јавна установа Воде Српске уложили су максималне напоре да се унаприједи систем одбране од поплава, односно да се обезбиједи висок ниво заштите и смање ризици од поплава у Републици Српској, саопштено је из Вода Српске.
Насип на Дрини - Фото: РТРС
Насип на ДриниФото: РТРС

Од 2014. године до данас Влада Републике Српске обезбиједила је више од 250 милиона конвертибилних марака за инвестиције у сектору вода, из различитих извора финансирања – из Фонда солидарности Републике Српске, из кредита Европске инвестиционе банке и Свјетске банке, грантова и Буџета Републике Српске.

- Улагања у водопривредне објекте реализована су или су у току, на чак 330 локација у свим дијеловима Републике Српске. На најкритичнијим локацијама реализоване су мјере реконструкције и рехабилитације дотрајалих или изградња нових насипа и других објеката заштите од поплава, регулација и санација ријечних корита и све друге неопходне мјере у циљу одбране од поплава - наводи се у саопштењу.

На основу тога, Република Српска данас је много спремнија за одбрану од поплава него што је била прије 2014. године.

- Међутим, у наредним годинама потребно је наставити са улагањима у систем одбране од поплава како би се достигао што виши ниво поузданости заштите од поплава у Републици Српској - истиче се у саопштењу.

У складу са тим опредјељењем, Јавна установа Воде Српске и тренутно реализује више значајних мјера заштите од поплава у Републици Српској: Изградња прве дионице дринског насипа у Семберији, реконструкција црпних станица поред ријеке Саве на подручју Семберије, санација ријеке Врбас на подручју Бањалуке, санација ријеке Босне на подручју Модриче, санација ријека Лијешањ и Граб у Добоју, регулација ријеке Хоче у Зворнику, Санација ријеке Милошевице у Приједору и регулација ријеке Студени Јадар у Милићима.

Опредјељење Јавне установе Воде Српске је да у наредном периоду спроведе и све друге неопходне мјере заштите од поплава у Републици Српској према плану ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, јер одбрана од поплава је континуирани процес и систем одбране од поплава захтијева стално одржавање и унапређивање, закључено је у саопштењу.