latinica  ћирилица
15/05/2024 |  08:01 ⇒ 08:10 | Аутор: Radio Sarajevo

Путин: Русија и Кина залажу се за владавину међународног права

Предсjедник Русије Владимир Путин у интервјуу агенцији Синхуа рекао је да је партнерство Кине и Русије на нивоу без преседана, те да обје земље одбацују покушаје Запада да наметне свој лажни и лицемјерни поредак, заснован на измишљеним, митским правилима.
Владимир Путин и Си Ђипинг (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин и Си Ђипинг (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Путин је дао интервју уочи предстојеће посјете Кини 16. и 17. маја. Руски лидер је напоменуо да је Кина прва земља коју ће посјетити након инаугурације.

- Управо је ниво стратешког партнерства између наших земаља, који је без преседана, одредио да одаберем Кину као прву државу коју ћу посјетити након званичног ступања на дужност предсједника Русије - истакао је Путин,

Он је додао да се подударају ставови Москве и Пекинга о кључним питањима са међународне агенде, те да приликом састанака са предсједником Кине Си Ђинпингом размјењује мишљења о актуелним питањима.

Русија и Кина, нагласио је Путин, залажу се за владавину међународног права и свеобухватну безбједност уз централну улогу УН.

Савремене руско-кинеске везе независне су од идеологије и политичке коњуктуре – двије земље су вијековима нераскидиво повезане тијесним културним и људским везама.

Поузданост гаранција

Говорећи о Украјини, предсједник је објаснио да је главни проблем преговора о Украјини – поузданост гаранција, обзиром да Запад преферира свјетски поредак који није заснован на међународном праву, већ на сопственим правилима.

- Желимо свеобухватно, одрживо и праведно регулисање сукоба у Украјини мирним путем. Отворени смо за дијалог с Кијевом, али то морају да буду преговори који узимају у обзир интересе свих земаља укључених у сукоб, укључујући и наше интересе - рекао је он.

С тим у вези, руски лидер је напоменуо да Украјина и њени западни покровитељи нису спремни на равноправан, поштен и отворен дијалог. С друге стране, руски лидер је позитивно оцијенио кинески приступ регулисању украјинске кризе.

Запад покушава да "казни" Русију

Путин је примјетио и да Запад упорно покушава да "казни" Русију, да је изолују и ослабе, незаконито присвоје њене активе. Такође затвара очи на терористичке нападе које Кијев изводи на територији Русије.

Међутим, сви зацртани стратешки планови биће реализовани – Руси имају вољу за то, потребне ресурсе и капацитет, истакао је предсједник.

Поред тога, навео је да Москва поставља себи циљ да постане једна од четири највеће економије на земљи.

- За нас је од примарног значаја квалитет, ефикасност развоја свих области и повећање благостања наших грађана - додао је Путин.

Такође је напоменуо да се земље такозване "златне милијарде" вјероватно не слажу са тим да је Земља заједнички дом цијелог човјечанства, а да сви њени становници имају једнака права. Западне елите, предвођене Сједињеним Америчким Државама, одбијају да поштују цивилизацијску разноликост и покушавају да диктирају другим земљама, али за Русију то није прихватљиво.

Удвостручена трговина

Резултати Русије и Кине у свјетлу економског хаоса на Западу потврђују да је изабрани суверени курс исправан, оцијенио је Путин.

По његовим ријечима, Москва и Пекинг свјесно иду у правцу узајамно корисних економских веза. Руски лидер је подсјетио да обим трговине Москве и Пекинга тренутно износи око 20 билиона рубаља или скоро 1,6 билиона јуана.

- Кина је већ 13 година наш главни пословни партнер, а Русија се 2023. године попела на четврто мјесто на листи комерцијалних партнера Кине - нагласио је он.

Русија и Кина су у протеклих пет година удвостручиле трговински промет са 111 на 227,8 милијарди долара, а више од 90 одсто обрачуна између компанија је у националним валутама, казао је Путин.

Он је поручио да ће Москва и Пекинг тежити потпунијој сарадњи у индустрији, свемиру, мирној нуклеарној индустрији и другим инвестиционим областима.