latinica  ћирилица
15/05/2024 |  08:58 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Вишковић: Неприхватљиве мјере које би укинуле надлежности Српске (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у Бањалуци да не може прихватити мјере којима би биле укинуте надлежности Српске у преговорима на путу БиХ ка ЕУ.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Док сам премијер Српске не могу прихватити ове три мјере - укидање ентитетског вета, увођење кол-центра на нивоу БиХ и попуну Уставног суда БиХ, умјесто нашег приједлога да странце замијене домаће судије. Овим Српска не руши европски пут БиХ, него, нажалост, овакви захтјеви су иживљавање над Републиком - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је оцијенио да све што се ради посљедњих неколико година на европском путу има одређену дозу неискрености.

- Покушава се посредством економских мјера протурити нешто што са европским путем нема везе, него је највећим дијелом политика - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је за БиХ било 113 мјера Европске комисије које су се односиле на План раста.

- Највише захваљујући Републици Српској само су три мјере остале неусаглашене. На свим састанцима је било охрабрење да буде постигнут неки консензус да усаглашеност буде виша од 95 одсто, што смо и успјели - рекао је Вишковић.

Вишковић је прецизирао да није усаглашено да постоји један центар за све услуге на нивоу БиХ, јер то није у складу са Уставом.

- То значи да неко ко треба помоћ ватрогасаца или полиције треба звати Сарајево. Зар није логичан наш приједлог да буду два кол-центра, један у Српској, други у Федерацији БиХ - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, друга неусаглашена мјера односи се на попуну Уставног суда БиХ и да одлуке тог суда буду обавезујуће на простору БиХ.

- Поставио сам питање шта ћемо са одлукама које се не поштују у цијелој БиХ. Да ли знате да има више неспроведених одлука Уставног суда у ФБиХ него у Српској. Наш приједлог је био да буде донесен закона о Уставном суду и да буду изабране домаће судије које ће одлучивати консензусом - рекао је Вишковић.

Премијер Српске навео је да је трећа неусаглашена мјера - укидање ентитетског вета.

- За почетак су рекли да то буде у неким службама које се баве државном помоћи. У овом случају, ваљда, нема нико наиван у Српској који би потписао овакву мјеру, јер би у суштини значило укидање Српске. По цијену европских милиона или милијарди, за које мислим да их немају, не могу прихватити одлуке којима се на перфидан и политички начин желе укинути надлежности Српске - категоричан је Вишковић.

Подсјетио је да је у процесу преговора са ЕУ било увјеравања да, уколико буде усаглашено 95 одсто мјера, у том омјеру биће и добијено новца, од предвиђене милијарде евра.

- Зато сам рекао усагласили смо већину, па нам дајте толико новца. Онда су нас обавијестили да испод ове три неусаглашене мјере не могу ићи и да је то црвена линија и услов је за План раста и помоћ ЕУ БиХ. Зато сам рекао ако је то услов, нема потребе за даљим разговорима - закључио је Вишковић.