latinica  ћирилица
15/05/2024 |  09:11 ⇒ 09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бриселу нови састанак главних преговарача Београда и Приштине о динару

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача биће одржана данас у Бриселу, а главна тема биће проналажење рјешења у вези са одлуком такозване Централне банке Косова о употреби динара.
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

Делегацију Београда, у којој су бројни експерти, поново ће предводити директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док се са приштинске стране очекује учешће њеног главног преговарача Бесника Бисљимија.

Ово је седма рунда дијалога на којој ће се разговарати о забрани употребе динара на КиМ, до које долази након што је истекао прелазни период који је такозвана ЦБК одредила за почетак примјене уредбе о забрани употребе динара на КиМ и након што су у Приштини најавили да ће бити предузете мјере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак у уторак је најавио да ће угостити главне преговараче Београда и Приштине ради разговора чији је циљ проналажење "одрживог привременог рјешења" за оне на које утиче уредба такозване Централне банке Косова о готовинским трансакцијама.

Претходни састанак, на којем се разговарало о одлуци Приштине да укине динарски платни промет на КиМ, одржан је крајем априла у Бриселу, али је завршен без конкретних резултата.

Петковић је тада рекао да је Београд показао конструктивност и изнио своје предлоге за проналажење рјешења, али да Приштина не жели рјешење.

Лајчак је, након састанка у априлу рекао да је представио "компромисни документ" у настојању да се премосте разлике између страна, али није прецизирао о чему се ради.

Уредба тзв. ЦБК којом се евро уводи као једина службена валута за готовинско плаћање на Косову и Метохији ступила је на снагу 1. фебруара.