latinica  ћирилица
15/05/2024 |  09:30 | Аутор: СРНА

Чабрић: Одобрено готово 5.500 субвенција младима за стамбене кредите

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић рекла је да се већ 15 година реализује Посебан програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, те да је до сада одобрено 5.488 субвенција и у те сврхе пласирано 19.500.000 КМ.
Селма Чабрић (Фото: facebook.com/mpos.vladars) -
Селма Чабрић (Фото: facebook.com/mpos.vladars)

Чабрићева је поводом Међународног дана породице истакла да је рјешавање стамбеног питања значајан корак у процесу планирања породице и да је подршка институција Републике Српске у том сегменту континуирана и неспорна.

Она је истакла да Министарство породице, омладине и спорта кроз своје активности током цијеле године посвећује пажњу дјеци и породици, подржавајући различите активности, али и пружајући директну новчану накнаду од 750 КМ свим незапосленим родитељима четворо и више дјеце у Републици Српској на који се плаћају припадајући порези и доприноси.

- Ово је најдиректнији вид помоћи вишечланим породицама до сада и овом мјером обухваћено је више од 4.000 породица - истакла је Чабрићева.

Она је честитала свим грађанима Републике Српске Међународни дан породице, који се обиљежава данас, са жељом да у свакој породици владају мир, здравље, радост и дјечији осмјеси.

- Пролазећи кроз различите изазове у животу и родитељству, схватамо да су здравље и срећа наше дјеце и породице у цјелини највеће богатство сваког човјека - рекла је Чабрићева.

Иако се поводом Међународног дана породице нешто интензивније говори о значају породице, Чабрићева је истакла да је брига о породици у Републици Српској свакодневна и да се овим питањем врло посвећено баве сви и као појединци и као институције.

- Пружајући дикретну подршку породиљама, вишечланим породицама, радећи на усклађивању рада и родитељства, укључујући и локалне заједнице у све ове активности, јасно показујемо да нам је намјера да Република Српска буде земља задовољних грађана и срећне и насмијане дјеце, које желимо да из године у годину има све више - истакла је Чабрићева.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 15. мај Међународним даном породице, истичући на тај начин важност породице као основне друштвене заједнице.