latinica  ћирилица
15/05/2024 |  09:37 ⇒ 09:39 | Аутор: РТРС

Донације од 75.000 евра за пројекте у Двору

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко са сједиштем у Загребу донио је одлуку о додјели 75.000 евра подршке за 22 пројекта на подручју општине Двор, гдје је планирана изградња одлагалишта радиоактивног отпада.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Јавни позив је трајао од 27. марта до 26. априла, а запримљено је 26 пријава, саопштено је из овог фонда.

Међу корисницима финансијске подршке су Рехабилитациони центар за стрес и трауму, Туристичка заједница Бановина, Жупа Свете Катарине Дивуша, Фудбалски клуб "Прва партизанска гимназија" Рујевац, Ловачко удружење "Јелен" Дивуша, Добровољно ватрогасно друштво Двор, Основна школа Двор, Спортско риболовно удружење "Седра" Двор, Пчеларско удружење "Кестен" Двор те Удружење маратонаца Сисачко-мославачке жупаније.

Вриједност донације је од 1.000 до 9.000 евра.

Фонд је у протеклом периоду додјељивао донације пчеларима и рибарима у локалној заједници гдје је планирана изградња складишта радиоактивног отпада, а у припреми је још један јавни позив којим ће бити обухваћена породична пољопривредна газдинства.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.