latinica  ћирилица
15/05/2024 |  10:13 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Погледајте ко има право на поновно одређивање пензије

Право на поновно одређивање пензије има корисник права који истовремено има и статус осигураника у периоду од најмање годину дана за који је плаћен допринос, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.
Фонд ПИО Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике СрпскеФото: РТРС

Кориснику старосне или инвалидске пензије коме је право признато према Закону о пензијском и инвалидском осигурању и који стекне статус осигураника у обавезном и добровољном осигурању, на његов захтјев ће се одредити нови износ пензије, под условима да је накнадно навршио најмање годину дана стажа осигурања, наводи се у соапштењу.

- У складу са наведеним ставом, нови износ пензије одређује се тако да се поново одреди износ пензије на дан остваривања права рачунајући и накнадно навршени стаж, као и плате, односно основице осигурања, па се затим тај износ усклађује са кретањем пензија од дана остваривања права до дана одређивања новог износа пензије - наводе из Фонда ПИО.

Из Фонда ПИО истичу да "нови износ пензије припада кориснику од дана подношења захтјева и не може бити нижи од достигнутог износа пензије за мјесец у којем је захтјев поднесен".

- Корисник пензије, такође, може да поднесе захтјев за одређивања новог износа пензије и на основу чињеница за које се накнадно сазнало или су наступиле након доношења рјешења о признавању права на пензију. Нови износ пензије кориснику права припада од дана подношења захтјева - наглашавају из Фонда ПИО.

У посљедње три године забиљежен је тренд повећања броја захтјева за поновно одређивање пеннзије са 946 у 2021. години, 1.122 у 2022. години, а 1.212 у 2023. години, што потврђује чињеницу да из године у годину расте и број корисника права који истовремено имају и статус осигураника, наводи се у саопштењу.