latinica  ћирилица
15/05/2024 |  10:16 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Пореска управа Српске позива обвезнике прве групе фискализације да не чекају задњи дан

Пореска управа Републике Српске подсјећа да је у Републици Српској у току прелазак на нови систем фискализације, те да су обвезници прве групе за нову фискализацију дужни да у задатом року изврше своје обавезе и тако избјегну евентуалне санкције, изјавио је директор Пореске управе Српске Горан Маричић.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Пореска управа Српске позива обвезнике прве групе фискализације да најкасније до 17. јуна 2024. године покрену поступак иницијалне фискализације подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације.

Све те пријаве подносе се електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Српске.

- Наглашавамо да је Законом о фискализацији прописана прекршајна одговорност за обвезнике фискализације који у задатом року не покрену поступак иницијалне фискализације. Ради лакшег разумијевања истичемо да првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације, односно они који су и до сада били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе до дана објављивања Јавног позива за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације прве групе обвезника фискализације - објаснио је Маричић.

Маричић је подсјетио да је Јавни позив, у складу са Правилником о динамици фискализације, објављен 17. априла 2024. године и да садржи обавезе обвезника фискализације, оператера фискалног система и Пореске управе, те рокове у којима се спроводи поступак иницијалне фискализације.

- Обавеза Пореске управе је да спроведе поступак регистрације пословног простора и мјеста промета, поступак издавања безбједносног елемента и поступак субвенционисања трошкова иницијалне фискализације. Предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о кориштењу Електронског сандучета Пореске управе и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја - нагласио је Маричић.

Пореска управа Републике Српске још једном позива пореске обвезника да не чекају задњи дан како би извршили ову своју обавезу, те их и овог пута подсјећа да сва потребна упутства и обрасце потребне за прелазак на нови систем фискализације могу пронаћи на интернет страници Пореске управе Српске.

Поред тога, за сву потребну подршку и помоћ, како би што једноставније прешли на нову фискализацију, Пореска управа Српске је на располагању пореским обвезницима путем Контакт центра у Сектору за услуге пореским обвезницима, на бројеве телефона или електронску адресу kontakt@poreskaupravars.org.