latinica  ћирилица
15/05/2024 |  11:13 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници (ФОТО/ВИДЕО)

Мађарска ће гласати против резолуције о Сребреници, изјавио је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто на конференцији за новинаре након одржаних састанака у Будимпешти.
Додик и Сијарто - Фото: Screenshot
Додик и СијартоФото: Screenshot

Сијарто је истакао да та резолуција намјерно или ненамјерно демонизира цијели српски народ за трагеидју у Сребреници.

- БиХ је направила озбиљне искораке на путу европске интеграције. У марту је одлучено да с езапочне преговарачки процес о придруживању ЕУ. Важно је да сви ентитети и народи у БиХдају свој допринос. Ту хармонију која се створила у БиХ и која је довела до сагласности по том питању разбијена је једностраним дјеловањем нелегитимног високог представника који је на своју руку измијенио Изборни закон. Ту стабилну ситуацију и разумијевање у БиХ може да пољуља и доношење резиуолуције о Сребреници у УН што би довело до деморализације српског народа. Мислимо да се треба престати са јачањем тензија и тим намјерама - рекао је Сијарто.

Сијарто је оцијенио да је средство за смиривање тензија придружење Балкана ЕУ.

- Свједоци смо да одлуке ЕУ доводе не толико до смирења ситуације већ и до повећања тензија на Западном Балкану. Сматрамо и да међународни политички ученсици треба да заврше своје дјеловање у БиХ, и да престану са пријетњама санкцијама и са мијешањем у унутрашње послове БиХ - поручио је Сијарто. 

Сијарто је навео да је са Додиком разговарао о пословима спољне трговине и опште сарадње.

- Мир на Балкану је од основног значаја за стабилност цијеле Европе. Мађарска намјерава да учини све да допринесе стабилности и миру на Западном Балкану и у Европи - рекао је Сијарто.