latinica  ћирилица
15/05/2024 |  11:46 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Кинеска Ексим банка спремна да финансира највеће инфраструктурне пројекте у Српској

Делегација "Аутопутева Републике Српске" борави у Кини ради разговора о начину финансирања пројеката у области путне инфраструктуре, чија је реализација, након спроводених међународних поступака јавних набавки, повјерена еминентним кинеским грађевинским компанијама, а уговорена је и реализација два пројекта са кинеским компанијама.
Делегација Српске у Кини - Фото: Уступљена фотографија
Делегација Српске у КиниФото: Уступљена фотографија

Вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Недељко Ћорић рекао је да је ријеч о изградњи дионица ауто-пута на правцу од Бијељине до Брчког и од Вукосавља до Брчког, које су саставни дио будућег ауто-пута Београд-Бањалука, саопштено је из "Аутопутева Републике Српске".

Делегација, коју предводи Ћорић и помоћник министра финансија Републике Српске Бојана Васиљевић Пољашевић, је обавила и састанак са званичницима кинеске Ексим банке, на којем су добијена увјеравања да је Кина заинтересована за реализацију великих инфраструктурних пројеката у Републици Српској и на Балкану.

- Ова банка а је изразила спремност да финансира наше пројекте, у оквиру иницијативе "Појас и пут". То нам даје додатне гаранције да ће уговорени пројекти бити реализовани на обострано задовољство - навео је Ћорић.

Боравак у Кини, делегација "Аутопутева Републике Српске" искористила је и за радни састанак са представницима Кинеска инжењерска компанија за иностранство, којој је послије спроведеног поступка јавне набавке повјерена реализација пројекта изградње дионице ауто-пута Бијељина-Брчко.