latinica  ћирилица
15/05/2024 |  12:03 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Рачунамо да ће Влада Србије наставити да развија руско-српско стратешко партнерство

Русија рачуна на то да ће нова Влада Србије наставити с политиком која подразумијева даљи развој билатералних веза у оквиру руско-српског стратешког партнерства. Москва је спремна за то, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на данашњем брифингу.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

На питање како Русија коментарише састав нове Владе Србије у којој су два политичара – Александар Вулин и Ненад Поповић на америчкој "црној листи", она је истакла да је то искључиво унутрашња ствар Србије.

- Увијек смо истицали да је формирање владе унутрашња ствар државе и да томе треба да даје оцјене народ одређене земље. Састав Владе Србије, који је утврђен 24. маја, је резултат гласања њених грађана у децембру прошле године. Нема сумње да су та кадровска рјешења доношена на основу професионалног искуства и пословних квалитета сваког кандидата. Рачунамо на то да ће нова Влада Србије наставити да реализује курс који подразумијева даљи развој билатералних веза у оквиру руско-српског стратешког партнерства и јачање сарадње на више планова на добробит наших народа - поручила је Захарова.

Она је поручила да је Русија, наравно, спремна за то.

- Русија је за то спремна. Знам да, можда, нисам морала то да напомињем, али сам за сваки случај, ипак, рекла. За случај да неко, можда, сумња. Не сумњајте, тјерајте сумњу од себе - поручила је Захарова.

Непридруживање антируским санкцијама

Што се тиче непридруживања Београда антируским санкцијама, она је подсјетила да је то политика коју је потврдио Савјет за националну безбједност Србије још у фебруару 2022. године.

- Ми то разумијемо и очигледно је да се та одлука заснива на националним интересима земље, на мишљењу њених грађана и сопственом историјском искуству. Жељела бих да истакнем да је српско руководство, приликом доношења тих одлука о непридруживању санкцијама, суверено. Још бих жељела да нагласим оно о чему увијек говоримо – те санкције су нелегитимне и незаконите, стога непридруживање њима није само питање наших стратешких узајамних односа са Србијом, него и неучешће саме Србије у незаконитим авантурама Запада -  поручила је она.

Упитана шта је Украјина хтјела да постигне недавном посјетом Јелене Зеленске и Дмитрија Кулебе Београду, с обзиром на то да је свима познато да се Србија није придружила санкцијама против Русије, Захарова је рекла да то питање треба упутити кијевском режиму.

Истовремено је констатовала да злочини кијевског режима против народа Донбаса веома подсјећају на злочиначку политику косовских бандита против Срба.

- Зар није тако? Навешћу вам чињенице. Трговина органима – Срби су први на европском континенту сазнали шта то значи, не из филмова, него из масовних гробница, а онда је све то потврђено у документима Хашког трибунала, само нажалост нико за то није одговарао. Али у мемоарима Карле дел Понте говори се о томе. А шта је са рушењима храмова и цркава на Косову под непосредним руководством такозваних косовских вођа? То је слично ономе што се данас дешава у Украјини када је ријеч о православним храмовима и прогонима православних хришћана који нису хтјели да се одрекну канонске православне цркве. Погледајте само колико је то слично -  нагласила је она.

Такође је подсјетила на прогон јавних личности у Украјини који говоре о свему горе наведеном, убиства новинара, спискове кијевског режима са новинарима који треба да буду ликвидирани.

- Сјетите се колико је новинара погинуло и током НАТО бомбардовања Србије и током ових догађаја. Новинари су се нашли на нишану кијевског режима. И то треба памтити - казала је Захарова и додала:

- Знате, ниједном нисам чула од садашњих кијевских власти – ни од Зеленског, ни од његовог претходника Порошенка ниједну ријеч осуде чак ни на годишњице НАТО бомбардовања Србије, ниједном није било ријечи осуде. И то треба запамтити - поручила је Захарова.